Grafen sayesinde akıllı telefonlar Wi-Fi sinyalleriyle şarj edilebilir - Haberler - indir.com

Grafen sayesinde akıllı telefonlar Wi-Fi sinyalleriyle şarj edilebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-31 20:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

MIT'de çalışan bilim insanları, Wi-Fi sinyallerindeki enerjiyi kullanabilmek yeni için bir proje üzerinde çalışmalara başladı. Henüz test aşamasına başlanmayan grafen temelli cihaz paylaşılan verilere göre başarılı bir sonuç verebilir.

Günümüzde pek çok akıllı telefon üreticisinin üzerinde çalıştığı kablsoz şarj teknolojisi daha yeni gelişmekte olan bir teknoloji. Kablolu şarjla kıyaslandığında başarısı daha düşük olan bu sistemlerin bile cihazı şarj edebilmesi için cihazla temas halinde olması gerekiyor. Ancak MIT araştırmacılarının üzerinde çalıştığı proje başarılı olursa kablosuz şarj teknolojisine tamamen yön verebilir. Araştırmacılar havada hareket halinde olan dalgaları cihazları şarj etmeye yarayabilecek bir proje üzerinde çalışmaya başladı.

Wi-Fi 6E yeni neler sunuyor?Wi-Fi 6E yeni neler sunuyor?

Bu dalgalar terahertz ışınımı, elektromanyetik spektrumda kızılötesi ve mikrodalgalar arasında bulunan yüksek frekanslı dalgalardan oluşuyor. Wi-Fi sinyali gönderen cihazlar tarafından üretilen bu dalgaları kullanmak hayli zor olsa da MIT ekibinin bulduğu yeni yöntemin oldukça ilgi çekici olduğunu söylemek yanlış olmaz.

WiFi sinyalini 10 kat artıran "Akıllı yüzey" geliştirildi

Henüz proje aşamasında olan bu fikirin geliştirme ve test aşamalarına henüz başlanmadı. Çalışmaya önderlik eden bilim insanlarından Hiroki Isobe konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Terahertz ışınımının frekans aralığında bulunan elektromanyetik dalgalarla çevriliyiz. Bu enerjiyi günlük yaşamda kullanabileceğimiz bir enerjiye dönüştürürsek bu, karşı karşıya olduğumuz enerji sorunlarıyla mücadele etmemize yardımcı olur" ifadelerine yer verdi.

Ekibin üretmiş olduğu cihaz, terahertz doğrultucu olarak biliniyor. Altında  bulunan boron nitrür katmanı ve 2 tarafında da anten yer alan küçük bir grafen tabakasından oluşan cihaz bu antenler sayesinde ortamdaki havadan terahertz dalgalarını topluyor ve grafene geçen sinyalleri güçlendiriyor.

Bu sayede elektronların aynı yönde akması ve doğru akımın oluşturması sağlıyor. Ekibin projeyle ilgili söylediklerine göre herhangi bir yabancı madde elektron saçılımını etkileyebileceği için grafenin olabildiğince saf olması gerekiyor. Bu nedenle bu durumun önüne geçmek için Boron nitrür katmanı kullanılıyor.

Terahertz doğrultucu ilk etapta az miktarda enerji üretse de elde edilen bu enerji küçük bir cihazların şarj olması için yeterli olabilir gibi duruyor. MIT ekibi bu cihazın ilk olarak kalp pillerinde kullanabileceğini belirtiyor. Kablosuz şarj teknolojisi baştan yazabilecek olan bu cihazın yakın zamanda testlerinin başlaması bekleniyor.

 


Huawei, dünyanın ilk Wi-Fi 6+ yönlendiricisini tanıttıHuawei, dünyanın ilk Wi-Fi 6+ yönlendiricisini tanıttı

PAYLAŞ