Google'ın yeni yapay zekası cinsiyetlere göre çeviri yapacak - Haberler - indir.com

Google'ın yeni yapay zekası cinsiyetlere göre çeviri yapacak

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-24 19:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Arama motoru devi Google tarafından sözcüklerin cinsiyetlerinin olduğu ve olmadığı diller arasında çeviri yaparken cinsiyetlere özel olarak çeviri yapabilecek bir yapay zeka sistemini tanıttı. Türkçe’de bildiğiniz üzere dil cinsiyetsizdir ve sözcüklerin bir cinsiyeti yoktur. Dolayısıyla zamirlerimizde cinsiyetsizdir. Biz dilimizde “O” zamirini kullansak da birçok dilde kadınlar ve erkekler için ayrı sözcükler yer alıyor. Birçok dil de ise cinsiyetlere göre kalıplar bulunuyor. Google daha öncesinde Türkçe/İngilizce çevirilerde yeni bir alternatifini sunmuştu. Cümleleri çevirirken hem erkek hem de kadın zamirlerine göre ayrı çeviri sunabiliyordu. Google ise şimdi yeni tekniklerinin bu yöntemden daha da gelişmiş olacağını ifade ediyor.

Google’dan cinsiyetlere göre özel çeviri geliyor

Samsung ve Google'dan Galaxy Z Flip için ortaklıkSamsung ve Google'dan Galaxy Z Flip için ortaklık

Google’ın bahsetmiş olduğu bu yeni yapay zeka sistemi şuan için dört farklı dil için kullanılabiliyor. Fince’den Macarca’ya, İngilizce’den İspanyolca’ya ve Farsça’dan İngilizce’ye olarak görüyoruz. Google Research’ten kıdemli yazılım mühendisi olan Melvin Johson konu hakkında,Cinsiyetlere özel çeviriler konusunda başlangıçtan bu yana oldukça ilerledik ve 4 dil çiftine geliştirdik. Google Çeviri’nin cinsiyetlere dayalı kalıpları kullanmasına kendimizi adıyoruz ve bunun doküman seviyesindeki çevirilerde de kullanılabilmesi için çalışıyoruz” dedi. Johnson açıklamalarına göre daha öncelerinde Türkçe için kullanılan NMT teknolojisi istenilen başarıya erişemedi. Bu yöntem, cinsiyetlere özel çevirilerin aktarılmasında ciddi problemler yaşattı.

Eski yapay zeka sisteminde çeviri yaparken, önce cinsiyetlere ait kalıplar belirleniyordu. Yeni sistemde ise öncelikli olarak çeviri yapılırken daha sonra ise cinsiyetlere uygun değişiklikler gerçekleşiyordu. Google tarafından belirtilene göre bu yeni sistem milyonlarca farklı örnek ile eğitiliyor. Bu eğitim süresinde sözcük öbekleri, kalıplar ve deyimler öne çıkıyor. Daha sonra ise çeviriler için cinsiyetlere yönelik kalıplar değiştiriliyor. Çeviri metinlerde vurgular, noktalama işaretleri ve aksanlar da işleniyor. Bu yeni sistemin cinsiyetlerde %99 başarı yakalaması hedefleniyor.


Google 23 Nisan' özel doodle hazırladıGoogle 23 Nisan' özel doodle hazırladı
Fortnite yeniden Google Play’e geldiFortnite yeniden Google Play’e geldi

PAYLAŞ