Google’a 3 yılda kesilen toplam ceza 8 milyar Euro! - Haberler - indir.com

Google’a 3 yılda kesilen toplam ceza 8 milyar Euro!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-27 12:29:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Rekabet Kurumu’nun vermiş olduğu ceza sebebiyle Türkiye’deki akıllı telefonlara lisans vermeyeceğini açıklayan Google, son 3 yılda 8 milyar Euro seviyelerinde bir cezaya maruz kaldı. Bildiğiniz üzere Google, rekabeti önleyici politikalarından ötürü hem Avrupa’da hem de Türkiye’de “haksız rekabet oluşturma” sebebiyle birçok ceza aldı. Genel itibariyle ise Google’ın son 3 yılda Avrupa Birliği yaptırımları ile beraber 8.21 milyar avroluk bir para cezası ödediği belli oldu. Rekabet Kurumu tarafından 2017 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Android işletim sistemlerde Google’ın ön yüklü gelen uygulamaları sebebiyle Google’ın haksız rekabet oluşturduğuna karar verildi.

Türkiye’de günlük 1.5 milyon TL

Google Translate yüzlerce dil öğrenme uygulamasını bitirecekGoogle Translate yüzlerce dil öğrenme uygulamasını bitirecek

Bu kara sonrasında ilk etapta 93 milyon TL para cezası verilmesi karar alınmıştı. Daha sonra ise Google’ın sözleşmede bazı değişiklikler yaparak haksız rekabeti düzelteceği noktasında uzlaşma sağlanmış ve şirkete ek süre tanınmıştı. Ancak ek süre doldu ve Google, Rekabet Kurulu’nun istemiş olduğu değişiklikleri uygulamadı. Bu sebepten ötürü 7 Kasım 2019’da başlayan bu yaptırım Google’ın istekleri yerine getireceği güne kadar Türkiye cirosunun on binde 5’i oranlı günlük idari para cezası ödeyeceği karar verildi. Google’a ise bu rakam günlük 1.5 TL gibi bir rakama denk geliyor. 7 Kasım’dan beri 49 günlük bir süreç geçti ve Google’ın 73.5 TL’lik bir ceza ödemesi gerekiyor. Uzlaşma varılmadığı sürece ise ceza artacak ve Google’ın sözlü savunmasının 5 Şubat 2020’de alınacağı belirtiliyor.

Arama motoru devi Google, daha çok Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlar sonucundan milyar Euro’lar seviyesinde cezalar ödüyor. 2016’da ABD tarafından Android’in piyasada rekabet kurallarına aykırı suçlaması ile karşılaşmıştı. Yine AB, 2017’de şirkete internet alışverişlerinde kurar ihlali yaptığı sebebiyle 2.42 milyar Euro, 2018’de Android işletim sisteminin hakimiyetinin kötü kullanıldığı sebebiyle 4.3 milyar Euro ve bu yıl ise internet reklam hizmeti olan AdSense’nin rekabet kurallarına aykırı olması sebebiyle 1.49 milyar Euro ceza rakamıyla beraber toplamda 8.21 milyar Euro para cezasına çarptırıldı.

Bakalım Google’ın Türkiye’ye olan bu borç rakamı ile beraber her gün işleyen borcu ile kararları ne yönde olacak göreceğiz.


Google Fotoğraflar'da videolara yakışlatırma yapılabilecekGoogle Fotoğraflar'da videolara yakışlatırma yapılabilecek
Huawei P30 Lite 2020, Google hizmetleriyle satışa sunulacak!Huawei P30 Lite 2020, Google hizmetleriyle satışa sunulacak!

PAYLAŞ