Gabe Newell kimdir? Steam’i nasıl kurdu? - Haberler - indir.com

Gabe Newell kimdir? Steam’i nasıl kurdu?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-10 19:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Oyun dünyasının efsane isimlerinden olan Gane Newell, Steam, Valve Software ve Half-Life gibi kök serilerin yaratıcısı olarak biliniyor. Diğer yandan sahip olduğu serveti ile dünyanın en zengin insanları arsında da bulunan Game Newell’in hayatını ve Steam kuruluş hikayesini sizler için içeriğimizde derledik. Oyun ve teknoloji dünyasında Gabe Newell’ın adını duymayan yoktur. Öyle ki yaklaşık 4 milyar doların üzerinde serveti ile eski bir Microsoft çalışanı olan Gabe, Valve’nin ortak kurucusu ve Half Life serisinin kurucusu olarak karşımıza çıkıyor. Ani bir karar alarak Harvard’ı bıraktıktan sonra Microsoft cephesine geçiş yapan ve burada uzun yıllar çalışma hayatından sonra başarılı girişimlerde bulunduğunu görüyoruz.

Gabe Newell hayatı ve Steam kuruluşu

Huawei Y8s Google Play desteğiyle geldiHuawei Y8s Google Play desteğiyle geldi

3 Kasım 1962 Amerika doğumlu olan Game Newell, 1980 yılında Harvard Üniversitesi’ne giriş yaptı. Okuduğu okul bile dünyanın en prestijli isimlerinden birisi olurken Microsoft’ta iş teklifi aldı ve okulu bırakma kararı aldı. Şirkete ilk girdiğinde iyi bir yazılımcı olabilmek için 3 aylık bir eğitim sürecinden geçti. Bill Gates de dahil olmak üzere Windows işletim sistemi üzerinde çalışan isimlerden birisi oldu. Gabe Newell yapmış olduğu bir röportajda Microsoft’ta 3 ayda öğrendiğini Harvard gibi bir okulda yıllarca öğrenemediğini belirtti. 13 yıllık bir çalışma hayatı sonrasında iş arkadaşı Mike Harrington ile Microsoft’tan ayrılarak ortak bir şirket kurmak için yola çıktılar ve bu sayede Valve Software’in temellerini atmaya başladılar. Uzun yıllar boyunca çalışmış olmanın finans rahatlığı ile söz konusu bu ikili çalışmalarına başladılar.

Şirket ilk etapta çok daha anlatım odaklı tek oyunculu oyunlar yapmaya başladı. Bu oyunlara Half-Life ve Half-Life 2 oyunları da dahil oldu. Gaben tarafından Gold Source adlı oyun motoru da bu zaman diliminde geliştirildi. Gaben tarafından verilen bir röportajda Half-Life serisinde o dönem sıkça oynadığı DOOM oyunundan esinlenerek geliştirdiğini belirtti. Half-Life serisi asıl yükselişini ise Gaben Steam’i kurduğu dönemde gerçekleştirmiş oldu. Steam kurmasının başlıca amaçlarından birisi ise Counter-Strike oyununa düzenli güncellemeler getirip sunucu problemlerini çözmekti. 2003 yılında kurulan Steam, 2007 yılında tam 13 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşarak kütüphanesinde 150 oyuna sahip oldu.

Steam’ın güncel olarak bugün ki aktif kullanıcısı ise 200 milyon seviyelerinde bulunuyor. Kütüphanesinde ise 30.000’i aşkın oyun bulunuyor. Gabe Newell yaptığı bir konuşmada oyun geliştirmenin konsollar için rahatsız verici olduğunu ve oyun için en iyi platformun bilgisayar olduğu ifade edildi. Buna rağmen ise Portal 2 oyunun PlayStation 3 platformu için duyurmuştu. Valve tarafından HTC markasının Vive sanal gerçeklik gözlüğünün geliştirilmesinde yardımcı oldu. Tıpkı App Store gibi kullanıcıların bilgisayar üzerinden oyun satın alabileceği son derece başarılı bir kütüphane ve ekosisteme sahip olmuş oldu. Bazı verilere göre ise Mac tarafında App Store’dan bile daha fazla tercih edildiği belirtiliyor.


NFC kablosuz şarj desteği kullanıcıları sevindirecekNFC kablosuz şarj desteği kullanıcıları sevindirecek
Android 2.3 Gingerbread artık Google’ın listesinde yer almıyorAndroid 2.3 Gingerbread artık Google’ın listesinde yer almıyor

PAYLAŞ