Farelerdeki DPI nedir? - Haberler - indir.com

Farelerdeki DPI nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-13 02:18:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Soru-Cevap

Özellikle bir oyuncu faresi satın alırken teknik özellikler tarafında sıklıkla DPI birimi ile karşılaşılır. Peki DPI özelliği nedir? Ve ne işe yarar gibi soruları merak etmiş olabilirsiniz. Bizde sizlere bu içeriğimizde Mouselar da yer alan DPI özelliğinin ne işe yaradığını ve DPI seçiminde ne gibi dikkat etmeniz gereken noktalar olduğuna bakacağız. Fare satın alırken, dikkat edilen özellikler arasında başlıca DPI bulunuyor. Özellikle oyunlarda profesyonel bir deneyim hedefleyen kullanıcılar tarafından DPI değeri bir hayli önem arz ediyor. Son dönemde ise oyuncular tarafından ilk seçenek olarak bakılan DPI değeri her zaman yüksek seviyede tercih ediliyor. Peki fareler için DPI değeri nedir?

Mouselar için DPI değeri nedir?

Xiaomi Wireless Mouse 2 duyurulduXiaomi Wireless Mouse 2 duyuruldu

DPI, bir çözünürlük birimidir. İngilizce açılımı “Dot Per Inch” olan kelimelerin kısaltmasıdır. Bu kapsamda “inç başına düşen nokta” da diyebiliriz. Mouse DPI değeri ise Mouse duyarlılığı ve hassasiyetini ölçmek için kullanılır. DPI, mouse’un okuyacağı nokta anlamına gelmektedir. Bir farede DPI değeri ne kadar yüksek ise o fare noktaları ok daha iyi okuyabilmektedir. 6400 DPI fare inç başına 6400 nokta düştüğünü ifade eder.

Bir farede 1600 DPI var ise farenizi 2.54 cm hareket ettirirseniz, fare işaretçisi 1600 piksel hareket edecektir. DPI seviyesi ne kadar yüksek olursa o kadar hassas olacaktır. Fareyi küçük bir parça bile hareket ettirseniz işaretçi bir ekran boyunca mesafe gidebilir. DPI, oyun fareleri için ise sunduğu yeteneklerden yanı sıra bir pazarlama aracıdır. Birçok rekabetçi birinci şahıs oyunları fare DPI’larını 1200’e ve 800 seviyelerine ayarlar. Bu noktada çok fazla bir DPI ek bir avantaj sağlamamaktadır.

DPI nasıl hesaplanır?

Kesin olarak değerleri bulmanız mümkün değildir. Ancak DPI değerini ölçüm ekipmanları ile detaylı olarak ölçebilirsiniz. Bunlar haricinde ise fare üreticinizin farede sunduğu özellikleri inceleyerek bilgi edinebilirsiniz. Piyasada bulunan birçok fare 800-1000 DPI aralığında çalışan sensörlere sahiptir. Fakat oyuncu fareleri değişiklik gösterebilir. Bu noktada değiştirilebilir DPI değerleri oyunculara sunulur. Geniş aralıklarda olan bu DPI ayarları bu sayede en uygun ayarda seçilebilmektedir.

Bir fare alırken sahip olduğu DPI değeri ne kadar yüksek ise o farenin hassasiyeti de bir hayli yüksek olacaktır. Ayrıca fareniz ile sunulan yazılım ile farenizin DPI çözünürlüğünü değiştirebilirsiniz. 1024.768 çözünürlükte oynuyorsanız DPI değerinizin toplamı 1792’ye yakın değerlerde olmalıdır. Bu kapsamda düşük değere sahip bir fareyi yüksek çözünürlüklü bir ekran hareket ettirmeniz zor olacaktır.


Apple'dan şekil değiştirebilen yeni Magic Mouse tasarımı!Apple'dan şekil değiştirebilen yeni Magic Mouse tasarımı!
Half-Life: Alyx klavye ve mouse ile oynanabilecekHalf-Life: Alyx klavye ve mouse ile oynanabilecek

PAYLAŞ