Deprem sonrası kesintisiz iletişim için

Deprem sonrası kesintisiz iletişim için "Ulusal Mobil Uyarı Sistemi" kuruluyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-28 15:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Yaşanan doğal afetler ülke genelinde bir korku ve panik durumuna neden oluyor. Bu durumun önüne geçebilmek adına bir adım atıldığı öğrenildi.Türkiye’de yaşayanların deprem sonrasında kesintisiz iletişim sağlayabilecekleri ortak deprem hattı oluşturuldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) tarafından yayınlanan “Ulusal Mobil Uyarı Sistemi”nin kurumu ve işletimine yönelik taslak bugün ortaya çıktı. Bu sayede artık doğal afet sırasında ve acil durumlarda haberleşme daha kolay bir hale gelecek.

Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı (BTK) tarafından 14 Ocak’ta alınan kararla doğal afet ve acil durumlarda kamu düzenini, milli güvenliği sağlayacak ve ulusal siber güvenlik tehditlerinde kullanıcıların bildirimler almasını sağlayacak “Ulusal Mobil Uyarı Sistemi”nin işletilmesine ilişkin detaylar belli olmaya başladı. 

Elektrik, Doğalgaz ve GSM Abonelikleri artık e devlette!Elektrik, Doğalgaz ve GSM Abonelikleri artık e devlette!

Taslakta yer alan bilgiye göre “Ulusal Mobil Uyarı Sistemi” 4 temel etkenden oluşuyor. Buna göre coğrafi olarak farklı konumlarda bulunan kullanıcıların Hücresel Yayın Sistemi (CBS), Mobil Alarm Sistemi (CMAS), Çağrı Öncesi Anonsu ve SMS yöntemlerinden en az birini kullanarak bildirim alması sağlanacak. 

Bunun yanı sıra Mobil Alarm Sistemi (Commercial Mobile Alarm System – CMAS) afet gibi durumlarda yeterli teknik özellikleri karşılayan cihazlara sahip olan kullanıcıların bildirimler almasını sağlayan Çağrı Öncesi Anonsu, çağrı başlamadan önce arayan kişinin ses kaydını Hücresel Yayın Sistemi (Cell Broadcast System – CBS) ile aynı anda belirli bölgede bulunan bütün kullanıcılara metin mesajı olarak iletebilecek. 

Depremde kullanılabilecek internetsiz mesajlaşma uygulamaları

Mobil Alarm Sistemi ile yapılacak tüm bildirimler; hayati riskler ile ilgili uyarılar, devlet düzeyinde uyarılar ve kayıp/kaçırma duyuruları olarak üç farklı kategoride yapılabilecek. Ayrıca yaşı ve engelli kullanıcıların bildirim almasını kolaylaştırabilmek adına titreşim uyarısı, görsel uyarı ve sesli uyarı yöntemleri de kullanılabilecek. Gönderilen bildirimler en az 160 karakter en fazla 360 karakter uzunluğunda olabilecek. 

Bunun yanı sıra işletmeciler de kendilerine gönderilen CMAS, CBS, SMS ve çağrı öncesi anonsu yöntemleriyle kendilerine gönderilmiş bildirimlerin ücretsiz ve eksiksiz olarak gönderilmesini sağlayacak altyapıyı yönetmelik yürürlüğe girdikten 3 ay içerisinde kurmak ve işletmekle sorumlu olacak. Çağrı anonslarının içerik süresi ise yetkili kullanıcı tarafından en fazla 15 saniye olacak. 


GSM operatörleri deprem gibi durumlar için ortak hat kuracak!GSM operatörleri deprem gibi durumlar için ortak hat kuracak!
GSM firmalarına tatile gittiğiniz şehir ve otelleri devlete bildirme zorunluluğu!GSM firmalarına tatile gittiğiniz şehir ve otelleri devlete bildirme zorunluluğu!

PAYLAŞ