GSM operatörleri deprem gibi durumlar için ortak hat kuracak! - Haberler - indir.com

GSM operatörleri deprem gibi durumlar için ortak hat kuracak!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-30 10:04:01
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

 

Geçtiğimiz hafta İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından en büyük tartışma konularından birisi de GSM operatörlerinin kullanıcılara yaşattığı sıkıntılar. Birçok GSM operatörü deprem sırasında ve depremden sonra uzun bir süre çağrı isteklerine “Sinyal Yok” ya da “Arama Sonlandırıldı” yanıtını verdi. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, operatörlerle bir toplantı düzenleyerek, acil durumlar için yeni çözümler ve yeni önemler alınacağını dile getirdi.

iOS 10 Mobil Veri Kesintisi ve Şebeke SorunuiOS 10 Mobil Veri Kesintisi ve Şebeke Sorunu

GSM kapasiteleri arttırılıyor!

İstanbul'da baz istasyonu krizi

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalara göre GSM operatörlerinin uzun süreli bu şebeke hatasının Telekom altyapısından kaynaklandığı dile getirilmişti.  Düzenlenen toplantıdan sonra, toplantıda görüşülen konuları ve kararları açıklayan Fuat Oktay, normal zamanlarda yaklaşık 20 milyon kullanıcının birbirlerini aradıkları hatlarda deprem esnasında 160 milyon kişinin birbirini aradığını dile getirerek, sorunun teknik nedenlerden kaynaklı olduğunu GSM operatörlerinin anlattıklarını dile getirdi. Yaşanan bu tatsız olayın bir daha tekrarlanmaması için üç operatörün 118 milyon kişiyle sınırla olan toplam arama kapasitesinin 6 ay içinde 175 milyona çıkarılması için çalışmalara başlanacağını dile getirdi.

3 GSM operatörü bir araya gelerek acil durum hattı oluşturacak

GSM operatörlerinin kapasitelerinin artmasının yanı sıra afet anında kullanılabilecek yeni bir hattında kullanıma sunulacağını açıklayan Fut Oktay, teknolojinin geliştiğinin altını çizerek “Asıl ses iletişimi, bundan sonra normal hatlar üzerinden ziyade data hatları, internet üzerinden yapılan iletişim, buraya kaymamız gerekiyor bizim.” Açıklamasını yaptı. Bununla ilgili çalışmalarında başlayacağını dile getiren Fuat Oktay, 3 GSM operatörünün de bir araya gelecek ortak yeni bir hat kuracaklarını açıkladı. Bu hattın belki AFAD bünyesinde olacağını ve ücretsiz olma ihtimalinin olduğunu dike getiren Oktay, herhangi bir afet anında yapılacak duyurudan sonra vatandaşların sadece bu hattı kullanmaları gerektiğini belirterek, bu hatta bir sınır olmadığını ve kullanıcıların birbiriyle rahatça haberleşebileceği belirli bir süre açık kalacak bir hat geliştirileceğini dile getirdi. Hattın çıkış tarihi hakkında da açıklama yapan Fuat Oktay, GSM operatörlerinin yeni hat için hazırlıklarını 3 ay içerisinde noktalamayı planladıklarını belirtti.

Arama başarısız oldu ve arama sonlandırıldı hatası ne anlama geliyor?

Bunun yanı sıra deprem anında yıkılma ihtimali olan binalarda bulunan baz istasyonlarının da belirleneceğini dile getiren Oktay, bu istasyonların daha sağlıklı ve daha dayanıklı noktalara taşınacağını belirtti. Sözlerine ek olarak 5G teknolojisinin uzun vadede çözüm sunduğunu belirten Oktay, bunlara ek olarak deprem sırasında görev alacak kurtarma ekipleri için telsiz sistemi çalışmaları yapıldığını belirtti. Altyapısı bulunan toplanma alanlarında haberleşme sistemi için Wi-Fi ağı oluşturulacağı yönünde de karar alındığını belirten Oktay, yaşanan büyük deprem tehlikesinden sonra GSM operatörlerinin hazırlıklı olması için daha önemli ve daha geniş çaplı çalışmalara başlanacağının altını çizdi.

Hızla başlanacak olan bu çalışmaların en kısa sürede sonlandırılacağını ve GSM altyapılarının kısa zaman içerisinde doğal afetlere karşı dayanıklı bir hale getirileceğini açıklayan Oktay, planlanan bu çalışmaların tamamlandığında acil durumlar ve doğal afetlerde iletişimin daha sağlıklı olacağını ve iletişim devamlılığının sağlanacağını dile getirdi.


İPhone 4,5G şebeke seçimi nasıl yapılır?İPhone 4,5G şebeke seçimi nasıl yapılır?
Yerli Baz İstasyonu Yerli Baz İstasyonu "ULAK" Hizmete Girdi

PAYLAŞ