Corona virüsü takip uygulamasında fidye yazılımı bulunduğu ortaya çıktı! - Haberler - indir.com

Corona virüsü takip uygulamasında fidye yazılımı bulunduğu ortaya çıktı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-19 16:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

DomainTools isimli bir güvenlik şirketi Android uygulama mağazasındaki bir Corona virüsü takip uygulamasında fidye yazılım keşfetti. Akıllı telefonların güvenliğini riske atan bu yazılım cihazları kitleyip verilerin ele geçirilmesine neden oluyor.

Çin’in Wuhan kendinte Aralık ayında ortaya çıkan Corona virüsünün Dünya Sağlık Örgütü bu virüsü “Pandemi” ilan edilmesi üzerinde tüm dünyada panik arttı. Şuanda pek çok ülkenin savaş verdiği virüs yeteri kadar kötü değilmiş gibi, bir de kötü amaçlı kullanıcılar kullanıcıları tehdit etmeye başladı. Virüsün dünyaya hızla yayılması bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri haber siteleri ve virüsle ilgili geliştirilen uygulamada yönlendirdi. Ancak Play Store’da bulunan uygulamalar sanıldığı kadar masum değil.

Türkiye Dünyada En Çok Fidye Yazılım Saldırısına Uğrayan 5. Ülke!Türkiye Dünyada En Çok Fidye Yazılım Saldırısına Uğrayan 5. Ülke!

Salgın haberinin ardından kısa bir süre sonra kıllı telefonların mobil uygulama mağazaları Corona uygulamalarıyla doldu. Bu konuda Apple ve Google ne kadar önlem almaya çalışsa da, önlemler ne yazık ki yeterli gelmiyor. Web üzerinden sunulan bir Android uygulamasının aslında fidye yazılım olduğu gün yüzüne çıktı.

"CovidLock" uygulamasını silin!

DomainTools Google Play Store’da bulunan “CovidLock” isimli uygulamanın fidye yazılım olduğunu tespit etti. İnternette coronavirusapp.site adresi üzerinden erişilebilen bu uygulama kullanıcılardan erişilebilirlik ve kilit ekranı izinleri vermelerini istiyor. Buda hackerların geliştirdiğini yazılımın cihaza bir şifre ekleyerek kitlemesini mümkün kılıyor.

İranlı Hackerlar siber saldırılar için Outlook'ta yer alan açığı kullanıyor

Üstelik sadece bununla da sınırlı değil. “CovidLock” uygulamasının arkasındaki suçlular, telefonların kilidini açmak için kullanıcılardan 48 saat içerisinde Bitcoin olarak 100 dolar ödemelerini talep ediyor. Ve ödemenin yapılmaması durumunda kullanıcıları, kişilerini, resimlerini ve diğer içeriklerini silmekle ve sosyal medya hesaplarını sızdırmakla tehdit ediyorlar.

DomainTools, “Android Nougat”ın bu ekran kilidi saldırısından etkilenmediğini ancak kullanıcıların bu saldırılardan korunmak için cihazlarına bir şifre koymaları gerektiğini açıklama yaptı. Sözlerine fidye yazılımı için şifre çözme anahtarlarını ters mühendislikle değiştirdiğini ve bu verileri de herkese açık olarak yayınlayacaklarını ekleyen DomainTools, kullanıcıları Play Store’daki bu tip uygulamaların resmi kaynaklar tarafından onaylanmadıkça indirilmemesi yönünde uyardı.

Kullanıcıların bu tip kötü yazılımlardan korunmak için tıkladıkları bağlantıların yanı sıra izin isteklerine de çok dikkat etmesi gerekiyor. Herhangi bir uygulama ya da internet sitesi kullanırken sizden istenen izinleri mümkün olduğunca onaylamamaya çalışın. Eğer uygulamayı çalıştırmak için bazı izinleri vermeniz gerekiyorsa, uygulama bilinen sosyal medya devlerinden birine ait olmadığı sürece bu izinleri vermemenizde fayda var.


Android kullanıcıları dikkat Fidye virüsü tüm dünyayı tehdit ediyorAndroid kullanıcıları dikkat Fidye virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor
Hackerlerın yeni silahı Hackerlerın yeni silahı "Corona Virüsü" oldu!

PAYLAŞ