Corona virüs salgını teknoloji şirketlerini nasıl etkiledi? - Haberler - indir.com

Corona virüs salgını teknoloji şirketlerini nasıl etkiledi?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-16 12:30:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Soru-Cevap

Yılın ilk ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüs salgını, kısa süre içerisinde dünyayı etkisi altına aldı. Salgın nedeniyle ölüm sayısı ciddi rakamlara ulaştı. Konuyla ilgili son açıklanan rapora göre globalde enfekte olan vaka sayısı 90 binin üzerine çıkarken hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı ise 3 bin 100'ün üzerine çıktı. Çin'in ardından vakanın yoğun olarak görüldüğü İran ve İtalya'nın ardından aslında tüm dünya bu virüsten etkilendi. Ülkeler ile beraber sektörlerde virüsten nasibini aldı. Bunlar arasında teknoloji sektörü de ciddi anlamda corona virüsünden etkilendi. Birçok teknoloji şirketi dünyanın farklı bölgelerinde aynı politikaları takip ediyor ve corona virüsü salgınından en az hasardan etkilenmeye yönelik hareket ediyor. 

Mobil Dünya Kongresi'nin iptal edildi

Corona virüsü salgınının meydana gelmesi ile beraber teknoloji sektörünün en büyük etkilerinden biri her yıl düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC 2020) etkinliğinin resmi olarak iptal edilmesi oldu. Bununla beraber Nvidia, Intel, Vivo, Sony, Amazon, AT&T, Ericsson, Facebook, Mediatek, TCL, ZTE ve LG gibi daha birçok şirket konferansa katılmayacaklarını açıkladı. Kongrenin iptal edilmesi ile beraber salgının ciddi boyutlara ulaştığı kanıtlanmış oldu. 

E-ticaret devi Alibaba Corona virüsünü saniyeler içinde tespit eden yapay zeka sistemi geliştirdi!E-ticaret devi Alibaba Corona virüsünü saniyeler içinde tespit eden yapay zeka sistemi geliştirdi!

Mobil Dünya Kongresi etkinliğinin iptalinin açtığı yolda ise dünya çapında gerçekleşecek olan diğer etkinliklerinde iptal haberleri bir bir gelmeye başladı. Facebook tarafından düzenlenen F8 geliştirici konferansı da tıpkı Mobil Dünya Kongresi gibi corona virüsü salgını nedeniyle iptal edildi. 

İptal edilen diğer etkinlikler 

Global olarak birçok katılımcıya ev sahipliği yapan ve iptal edilen bazı konferansları şu şekilde sıralamak mümkün; Adobe Summit, Aruba Networks Atmosphere 2020, Cisco Live Melbourne, DocuSign Momentum, Domopalooza, F5 Agility 2020, Facebook Global Marketing Summit, Google Cloud Next, Google News Initiative Summit, Microsoft WSLConf, Microsoft MVP Global Summit, Nvidia GTC - GPU Technology Conference, Salesforce World Tour Sydney, Shopify Unite 2020 developers conference. En büyük iptallerden birinin ise geçtiğimiz günlerde iptal haberini aldığımız Google I/O 2020 konferansı olduğunu hatırlatalım.

Fakat bu konferansın hepsinin tamamen iptal edilmesini belirtmekte fayda vardır. Çünkü bu konferanslardan bazıları fiziksel olarak iptal edilse de online olarak gerçekleştiriliyor. Teknoloji şirketleri her ne kadar corona virüsüne karşı önlem almak istese de işlerinin de aksamasını istemiyor. Birçok büyük konferansın halen iptal edilmediğini fakat gelecek günlerde neler olacağının da belli olmadığını belirtmek gerekiyor. 

Evden çalışma ve seyahat yasakları

Corona virüsü nedeniyle çeşitli iptallerin yaşanıyor olmasının yanı sıra şirketler tarafından alınan en büyük önlemlerden biri de çalışanlarının evden çalışmasını istemesidir. 29 Şubat 2020 itibarıyla ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), corona virüs hastalığı nedeniyle birçok seyahat uyarısı yayınladı. CDC gereksiz seyahatleri önlemek için yolcuların Çin, İran, Güney Kore ve İtalya gibi ülkelere gitmemeleri için uyardı. Bununla beraber Amazon sözcüsüne göre Amazon şirketi, 798 bin çalışanının yurt içi ve yurt dışı tüm seyahatlerin derhal durulmasını istedi. Öyle ki İsviçre'deki bir Google çalışanında corona virüsü tespit edildikten sonra şirket, çalışanlarının seyahatlerini kısıtlamayı tercihe etti. Twitter, CEO Jack Dorsey'in SXSW'ya katılımı da dahil olmak üzere, zorunlu olmayan tüm çalışan seyahatlerini bir sonraki duyuruya kadar iptal etti.

Üretim ve tedarik sıkıntılar başladı

Çin'de başlayıp ABD, İtalya ve İran şeklinde devam eden corona virüsü salgını teknoloji ürünlerinin üretimlerini ve tedariğini de etkiledi. LG, Gumi kentinde bulunan ve kamera üretilen fabrikasında bir çalışanında virüs tespit edilmesi üzere dezenfekte işlemlerinin gerçekleşmesi için çalışmaları durdur. Ardından Samsung da Gumi'deki fabrikasında çalışan bir bir kişide virüs tespit edilmesi üzerine fabrikanın faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Apple'ın cihazlarını üreten Tayvanlı Foxconn'un da ana üretim merkezlerinden birinde Covid-19 vakası görülmesi üzerine şubat ayının başında merkez geçici süreyle kapatıldı.

Ardından Amazon'da yer alan ürünlerin tedarikçi şirketleri firmaların salgın nedeniyle üretimlerini azaltmaya başladı. Alibaba'da, geçtiğimiz ay ürün tedariğinde sorun yaşadığını belirtti.

Çözüm nasıl olacak?

Çözümün nasıl olacağı konusunda şirketlerin üretim maliyetlerini düşürmek için yalın üretim, offshore lokasyonlarda üretim ya da outsource operasyonlarda bulunması hammadde ve parçaların da birden çok ülkeden sağlanmasına neden olan tedarik zinciri yeniliklerinin de önemli olabileceğini ve virüsün yayılmasının önüne geçmek konusunda önemli olabileceğinin de altını çizmek gerekiyor. Bununla beraber yapay zeka ve makine öğrenimi de virüsün yayılmasına karşı alınacak önlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Uzaktan çalışma sisteminin ilk denemeleri adım adım gerçekleşiyor. Corona virüs ile beraber Microsoft, Google gibi teknoloji devlerinin de dahil olduğu şirket uzaktan çalışma ve video konferans, videolu toplantı seçeneklerini aktif olarak kullanmaya başladı. 

 


Bir çalışanın Corona virüsüne yakalandığından şüphelenen Google 8 bin çalışanını evden çalıştıracak!Bir çalışanın Corona virüsüne yakalandığından şüphelenen Google 8 bin çalışanını evden çalıştıracak!
YouTube, Corona Virüsü reklamlarını göstermeyecek!YouTube, Corona Virüsü reklamlarını göstermeyecek!
Apple ve Google Corona virisüyle ilgili içeriklere sansür mü uyguluyor?Apple ve Google Corona virisüyle ilgili içeriklere sansür mü uyguluyor?

PAYLAŞ