Çin, Clubhouse uygulamasını yasakladı - Haberler - indir.com

Çin, Clubhouse uygulamasını yasakladı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-09 17:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

ABD ile yaşanan ticari savaş ve koronavirüs pandemisi ile beraber gündemden düşmeyen Çin, yeni bir karar ile karşımıza geliyor. Son dönemin popüler olma yolunda ilereyen sosyal medya uygulaması Clubhouse’u ilk yasaklayan ülke yine Çin oldu. Kapalı yapısı ve global isimleri yasaklaması ile bir hayli bilinen Çin, Google, Facebook gibi büyük platformlara erişim izni vermiyor. Çinli kullanıcılar ise Weibo gibi kendilerine ait platformları kullanıyorlar. Şuan için iOS platformunda davet stili ile çalışan Clubhouse uygulaması son günlerde dünya genelinde popüler olmaya devam ediyor. Bu süreç devam ederken uygulamayı yasaklayan ilk ülke Çin oldu.

Çin, Clubhouse uygulamasını engelledi

Elon Musk'tan Clubhouse'da Robinhood CEO'sunu zorlayan açıklamalarElon Musk'tan Clubhouse'da Robinhood CEO'sunu zorlayan açıklamalar

Söz konusu bu sansürlerden kaçmak isteyen Çinli kullanıcılar Clubhouse uygulamasını kullanırken, her konuyu tartışabilecekleri bir alan bulmuşlardı. Ancak kullanıcıların uygulamaya akın etmesi Çin’in uygulamayı ne zaman yasaklayacak düüncelerini akıllara getirdi. Öyle de oldu ve Çin’deki çoğu kişi şuan Clubhouse uygulamasını VPN kullanmadan erişemiyorlar. Önümüzdeki günlerde söz konusu bu yasağın tüm ülke genelinde aktif olması bekleniyor ve teknik tarafta kontroller direkt olarak devlet tarafından bir yasak uygulandığı açıkça doğrulanıyor.

Çinli sansür izleme ve çözüm grubu olan Greatfire’a göre uygulamanın API’sinin Pekin saati ile Pazartesi akşam 7 civarında engellendiği ifade ediliyor. Çin hükümeti uygulama ilk çıktığı dönemlerde yasaklanmıştı. Clubhouse platformu uzun bir süredir Çin App Store marketinde bulunmuyordu. Hong Kong merkezli South China Morning Post’a göre ise kullanıcılar internet üzerinden Cluhouse davetiyesi ve farklı ülkelere ait Apple kimlikleri satın alarak ancak bu engelleri aşabiliyorlardı. Çin’in global olarak dikkat çeken bu uygulamaları yasaklaması oldukça dikkat çekse de, devletin bu politikasının devam etmesi bekleniyor. Bakalım kullanıcılar daha ne gibi engeller ile karşılaşacak göreceğiz.


Clubhouse davetiyesi nasıl alınır?Clubhouse davetiyesi nasıl alınır?
Clubhouse'a yeni özellikler geldiClubhouse'a yeni özellikler geldi

PAYLAŞ