BIOS ve UEFI Arasındaki Fark Nedir? - Haberler - indir.com

BIOS ve UEFI Arasındaki Fark Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-05 15:32:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Özellikle bilgisayarlarına format atan kullanıcıların karşılaşmış olduğu BIOS ve UEFI kavramlarını sizlere bu içeriğimizde detaylıca anlatacağız. Bilgisayarlar ile  yakından ilgilenen her kişinin duyduğu bu iki kavram vardır. Temel bir yazılım olan UEFI ve BIOS arasında ne gibi farklar var bu yazımızda değineceğiz. Gelin şimdi UEFI mi daha iyi yoksa BIOS mu bakalım.

BIOS Nedir?


BIOS aslında açılımı olarak temel giriş-çıkış sisteminin kısaltılmış olarak karşımıza geliyor. Bilgisayarların ana kartlarındaki bir çipsette bulunan düşük seviyeli bir yazılım olarak karşımıza geliyor. Bilgisayar ilk açıldığı zaman ekrana BIOS bölümü gelir. BIOS sistemi bilgisayarın donanım parçalarını uyandırmak ile görevlidir. Bu parçaların düzgün bir şekilde çalışmasını sağladıktan sonra Windows’un kurulu olduğu diğer önyükleyiciyi çalıştırmaya başlar.

Microsoft, Windows 8'de Mağaza Bölümünü KapatıyorMicrosoft, Windows 8'de Mağaza Bölümünü Kapatıyor

BIOS yönetim ekranında ise çeşitli ayarlar yapmak mümkün olacaktır. Bu noktada donanım yapılandırması, ön yükleme sırası, sistem saati gibi birçok ayar yapılabilmektedir. Her bilgisayarda farklılık gösterebilmekle beraber genelde F2, Esc ve F10 gibi tuşlar ile BIOS ekranına erişmek mümkün olacaktır.

Burada yapılan ayarlar ana kart hafızasına kayıt edilir. Bilgisayarı yeniden açtığınız zaman BIOS yeni ayarlarla bilgisayarınızı başlatacaktır. Bir sorun var ise hata mesajı ve bir bip sesi duyulacaktır. Bilgisayar açıldığı zaman BIOS önyükleme aygıtında depolanan Ana önyükleme kaydı veya önyükleyici başlatılır.

UEFI Nedir?

Her alanda olduğu gibi bilgisayar geliştiricileri de BIOS’u geliştirmeye başladılar. Apple, 2006’da Mac serisi için Intel mimarisine geçtiği zaman EFI’yı seçmişti. 2007 yılında ise AMD, Intel ve Microsoft UEFI arayüzü üzerine bir anlaşma sağladılar. UEFI desteği Windows’a Windows 7 ile beraber gelmiş oldu. Yeni nesil alacağınız bir bilgisayarda ise BIOS yerine UEFI kullanılıyor olacaktır.

Bu yeni UEFI yazılımı 2.2 TB ve daha büyük sürücülerden önyükleme gerçekleştirebilir. UEFİ, MBR yerine GPT bölümleme şemasını kullanmaktadır.

Arasındaki Farklar

Başlıca olarak baktığımız zaman UEFI 32 bit veya 64 bit modu ile çalışabilir. Diğer yandan UEFI kurulum ekranları hem grafik tema hem de fare imleci desteği ile daha güncel bir görünüme sahiptir. BIOS ise oldukça eski yapılı bir arayüze sahip olarak karşımıza geliyor. Birçok bilgisayarda eski BIOS ekran kurululumu yer alsa da, çalışma tarafında UEFI ayarlarına destek sağlar. Yeni birçok özelliği barındırırken güvenli önyükleme işlemine de destek verir. Uzaktan sorun giderme tarafında ise UEFI üretici yazılımın kendisine ağ oluşturma özelliğini destekleyebiliyor. BIOS tarafında ise bilgisayar karşısında olmanız gerekiyor.

UEFI, baktığımız zaman PC’nin donanımlarını aktif eden küçük çaplı bir işletim sistemi diyebiliriz. BIOS’tan daha fazla yeteneğe sahip olur ve Ana karttaki hafızada depolanırç Ön yükleme esnasında sabit disk veya ağ paylaşımı ile yükleme gerçekleştirebilir. Kullanım tarafında ise UEFI destekli bir bilgisayar BIOS’a göre daha hızlı açılır ve kapanır.


Windows Uygulamaları Android Telefonda Nasıl Çalıştırılır?Windows Uygulamaları Android Telefonda Nasıl Çalıştırılır?
Windows 10 İçin Güvenli Mod Nasıl Açılır?Windows 10 İçin Güvenli Mod Nasıl Açılır?

PAYLAŞ