Amazon'un piyasadaki rakipleriyle rekabet edebilmek için satıcıların verilerini kullandığı ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Amazon'un piyasadaki rakipleriyle rekabet edebilmek için satıcıların verilerini kullandığı ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-24 12:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Amerika Birleşik Devletleri merkezli olan dünyaca ünlü dev e-ticaret ve bilişim şirketi Amazon bu kez farklı bir konu ile gündemde adından söz ettiriyor. Bazı kaynaklarca aktarılan bilgiye göre dev şirketin rakip ürünler amacıyla çatısının altında yer lan satıcıların verilerini izinsiz bir şekilde kullandığı dile getirildi. Dev şirket Amazon çalışanlarının, piyasada olan ürünlere rakip olması için yeni ürünler geliştirebilmek adına bünyesinde yer alan bağımsız satıcıları verilerini şirketin politikalarına aykırı olarak kullandığı aktarıldı. Amazon şirketlerinin uyguladığı politikalarla satıcıların, verilerini kendi ürünlerini zayıflatmak amacıyla kullanılmasını yasakladığı bilinen bir gerçekken ortaya çıkan bu haber, pratikte gerçeklerin çok daha farklı olabilecekleri yorumları yapıldı. 

Bugün itibariyle ABD merkezli uluslararası gazete Wall Street Journal’da yer alan haberlere göre bilgi alınan kaynaklar, Amazon çalışanlarının belirli kategoriler ilk sırada olmak üzere şirket içi ürünlerin tasarımına ve fiyatlandırmasına yardımcı olmak adına özel satıcı verilerini kullandığını aktardı. Konuya açıklık kazandırmak amacıyla verilen örnekler arasında otomobil bagajında kullanılacak bir alet çantası geliştirmek için çalışanların üçüncü tarafın satışları, pazarlama harcamaları ve aynı zamanda Amazon'un satıştaki payını incelediği açıklanmasına da yer verdi. 

Amazon Amazon "Project Tempo" ile Stadia'ya rakip olacak

Yöneticiler de durum hakkında bilgili

Elde edilen kaynakların dikkat çektiği önemli bir detayda çalışanlar arasında yöneticilerin de bulunmasıdır. Amazon, ürün geliştiricilerinin bireysel satıcıların verilerine erişmesini önlemek amacıyla resmi olarak bir takım önlemlere sahip oluyor olsa da bu kuralların tutarlı bir şekilde uygulandığı da haberlerde yerini aldı. Yapılan yeni bilgilendirmelere göre yöneticiler, bu kurallar yerine analistlere rapor oluşturma veya satıcılardan konuyla ilgili olarak veri toplama gibi geçici çözümler kullanıyor. Popüler şirket Amazon, yaptığı açıklama ile beraber çalışanların kendi etiketli ürün tanıtımlarını belirlemek için özel satıcı bilgilerini kullanmasını kesinlikle yasakladığını ve aynı zamanda bu uygulamaya yönelik şirket içi bir soruşturma başlattığının da altı çizildi.

Yapılan soruşturma sonucunda Amazon'un ciddi yasal yaptırımlar ile karşılaşabileceği de belirtildi. Şirket, bundan önce temmuz ayı içerisinde haksız avantaj elde etmek için satıcı verilerini kullanmadığına dair açıklamada bulunmuştu. Şimdi ise yapılan bu iddiaların doğruluk payı varsa Amazon yeni bir soruşturma ile karşı karşıya kalabilir. Hatta çeşitli cezalar ile karşılaşabilir. 

 


İlgili uygulamalar
Amazon çalışanlarına test yapabilmek için kendi laboratuvarını inşa edecek!Amazon çalışanlarına test yapabilmek için kendi laboratuvarını inşa edecek!
Amazon'un tepki çeken müşteri politikasıAmazon'un tepki çeken müşteri politikası
Amazon, Koronavirüse karşı termal kameralar kullanmaya başladıAmazon, Koronavirüse karşı termal kameralar kullanmaya başladı

PAYLAŞ