A-GPS ve GPS Nedir? Farkları Nelerdir? - Haberler - indir.com

A-GPS ve GPS Nedir? Farkları Nelerdir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-13 15:20:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımızı kolaylaştıran bir çok sistem ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunlardan en çok kullanılanı da GPS (Global Positioning System) olarak biliniyor. Konum belirleme seçeneklerini usta bir şekilde kullanmayı başaran GPS sistemi herkes tarafından oldukça yaygın kullanılıyor. Peki A-GPS nedir? GPS sisteminden farkları nelerdir?

A-GPS Nedir? GPS ile farkları Nelerdir?

GPS; İngilizce adı Global Positioning System olan sistemin Türkçe karşılığı "Küresel Konumlandırma Sinyali'dir."  Çeşitli konum engelleri, zorlu hava koşulları gibi olumsuz durumlardan etkilenmeyen GPS sistemi zaman ve mekan bilgilerini dört farklı uydudan belirlemenize imkan tanıyor. Sağlıklı konum bilgileri sunma konusunda herkes tarafından ilgiyle kullanılan GPS sistemi hemen hemen tüm kullanıcıların faydalandığı bir sistemdir. A-GPS ise, GPS sisteminden çok daha detaylı bir değerlendirme yaparak kullanıcılarına kusursuz işlem sağlamaktadır. 

Aileler için Birey Takip Uygulaması: Family GPS Tracker (Video)Aileler için Birey Takip Uygulaması: Family GPS Tracker (Video)

Küresel konumlandırma sinyalinin verileri genelikle uydudan sunulan veriler doğrultusunda toplanırken A-GPS ya da diğer adı ile Yardımlı GPS doneleri hem akıllı cihazların dahili GPS çipinden hem de kablosuz internet sunucularının hücresel kulelerinden elde edilen verileri kullanılır. Bu sayede cihazın bulunduğu konum çok daha detaylı bir şekilde belirlenir ve daha doğru sonuçlar sunar. A-GPS, GPS kullanımından çok daha verimli olup hızlı ve kesin sonuçlar ile kullanıcıların konumlarını çok daha detaylı olarak belirlemesine imkan tanımaktadır. GPS çeşitli zorlu şartlarda çalışmazken A-GPS uydu sinyallerinin zayıf olduğu bir çok konumda da işlem yapmanızı sağlar. Bu sayede A-GPS ile nerede olursanız olun konum belirleme sistemini kullanabilirsiniz. 

A-GPS'in Acil Durumlarda Büyük Yardımı Oluyor

Acil yardım durumlarında kişilerin konumları genellikle akıllı cihazların konum sisteminden belirlenir. Bu durumu çok daha hızlı ve kesin hale getirmek amacıyla hazırlanan A-GPS sistemi 911 hizmetlerine yardımcı olarak hızlılığı ve doğruluğu artırmıştır. Kapalı mekanlarda istenilen kişilerin konumu belirlemek konusunda A-GPS son derece faydalı olacaktır. Uyduların sinyal vermediği durumlarda dahi sinyal alan A-GPS sistemi acil durumlarda hayat kurtarma niteliklerine sahip olmaktadır. GPS ve A-GPS sistemlerinin kullanım amaçları aynı olsa bile küçük de olsa çeşitli farklar mevcuttur. Bunlar;

- A-GPS akıllı cihaz kullanıcılarının navigasyon bağlantılarını GSm operatörlerinin BAZ istasyonları tarafından gerçekleştirilir. 

- A-GPS genellikle bireysel kullanıcılar için hizmet verirken bununla beraber hızlı makinelerin tüm navigasyon sistemlerine uyumlu bir şekilde işlem yapmaya izin verir. örneğin Jet Uçaklarının navigasyon sisteminde de A-GPS kullanıldığı taktirde her hangi bir kaza durumunda anında müdahale edilir. 

- A-GPS, yeterli miktarda GSM operatörlerinin sinyal alamadığı durumlarda kullanılmaz. Bu da erişim engelini ortaya çıkarmaktadır. Glonass, dünya üzerinde 24 adet farklı uydu ağı üzerinden sinyal alarak bu gibi durumlar ile sıklıkla karşılaşmanın önüne geçmektedir.

- A-GPS bölgesel hizmet vermekle ilgilenirken GPS ise global navigasyon sisteminden faydalanır.

- A-GPS kullanıcılarına her zamankinden daha hızla erişim sağarken GPS bağlantısı ise A-GPS'e göre biraz daha yavaş çalışır. 


Mobil Navigasyon ve GPS Uygulaması: Garmin Viago (Video)Mobil Navigasyon ve GPS Uygulaması: Garmin Viago (Video)
Apple, GPS Hizmeti İçin Coherent Navigation Şirketini Satın Aldı!Apple, GPS Hizmeti İçin Coherent Navigation Şirketini Satın Aldı!
Apple Watch Series 3 (GPS) Türkiye'de Raflardaki Yerini Aldı!Apple Watch Series 3 (GPS) Türkiye'de Raflardaki Yerini Aldı!

PAYLAŞ