Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretimi gerçekleştirilen İnsansız Hava Araçları (İHA) grubunun 3. üyesi olarak eklenecek ANKA-3’ün, ilk prototipinin ilk uçuşunun gerçekleştirdiği açıklandı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA-3, günün erken saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçağın ilk uçuşuna dair görüntüler ise hemen sosyal medya da paylaşılmaya başlandı. ANKA-3, sahip olduğu yüksek teknoloji jet motoru sayesinde kendisine verilen görevleri çok daha pratik bir biçimde gerçekleştirme noktasında ön plana çıkacağını bu uçuşla gösterdi.

TUSAŞ ANKA 3 İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

TUSAŞ ANKA 3 İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi
TUSAŞ ANKA 3 İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Yılın ilk çeyreğinde kendisini pistlerde gösteren ve ilk testlerini gerçekleştiren ANKA 3’ün aynı yıl içinde uçması planlanıyordu. Planlandığı gibi de olduğunu söylemek mümkün, hedeflenen uçuş yılın son günlerinde gerçekleştirilmiş oldu. Şimdilik kısa bir amatör video eşliğinde ANKA 3’ün uçtuğu videoları gelse de resmi görüntülerin TUSAŞ tarafından kısa süre içinde yayınlanacağı açıklanmaktadır.

TUSAŞ ANKA 3 Özellikleri Neler ve Neler Sunacak?

TUSAŞ ANKA 3 Özellikleri Neler ve Neler Sunacak?
TUSAŞ ANKA 3 Özellikleri Neler ve Neler Sunacak?

ANKA-3 İHA geliştirilmiş teknolojisiyle öne çıkıyor. Jet motoru sayesinde eski modellere nazara   daha hızlı olduğunu görüyoruz. Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olması ve kuyruksuz yapısı ile radarda daha az görünür İHA sistemi ile gözler önüne çıkıyor. Yeni nesil teknolojiyle donatılmış İHA sistemi olan ANKA-3, başlıca şu özelliklere sahip; keşif gözetleme ve istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz; hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter. Bunun yanı sıra pervaneli uçak, İHA’larına angaje olarak av taraması; düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme gibi olanaklara sahip. Peki onu diğer modellerden ayıran nedir?  Hava ve karada dost kuvvetlere himaye; sinyal ve haberleşme istihbarat, elektronik harp; diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi eşsiz bir çok görev yeteneğine sahip olacağını görüyoruz.

TUSAŞ ANKA 3 Teknik Özellikleri

TUSAŞ ANKA 3 Teknik Özellikleri
TUSAŞ ANKA 3 Teknik Özellikleri

Mühimmatlı konfigürasyonda yerli üretim ANKA-3 sistemi, gövde içerisindeki iki istasyonun her birinde 650kg, kanat iç istasyonlarının her birinde 650kg, dış istasyonlarının her birinde ise 100kg mühimmat taşıyabilecek şekilde geliştirilmiştir. Böylelikle, günümüzdeki İnsansız Hava Araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan, SOM-J, MK-82 ve MK 82 sınıfı, SDB gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek. Teknik özelliklerine gelecek olursak; Anka ve Anka II ile ortak aviyonik mimari ve Yer Kontrol İstasyonu, düşük radar görünürlüğü, yüksek hızda intikal, yüksek faydalı yük kapasitesi, LoS/BLOS (Uydu Kontrolü), Max. Kalkış Ağırlığı 6500 kg olup, faydalı yük kapasitesi 1200kg ağırlığındadır. Servis irtifası 40kft olup, azami hızı 425kts/0.7M-30 kft olmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir