Gün geçtikçe hayatımızı tehdit etmeye devam eden iklim değişikliği, ilerleyen zamanda  gıda talebinde olacak baskıya ve  uzun vadede dünya çapında gıda kıtlığına neden olabilir. Bilim insanları, gelecekler yıllar için bu baskıyı azaltmak adına sürdürülebilir tarım yolları bulmanın önemine dikkat çekiyor.

yapayzeka2

Geleneksel çiftçiliğe kıyasla daha yüksek verimli olan kapalı alanda yetiştirilen meyve ve sebzeler 20 kat civarı daha az su tüketimi gerektirir. Hollanda merkezli agtech girişimi Source.ag, yapay zeka destekli seralar aracılığıyla daha çok insanın sağlıklı sebze ve meyvelere ulaşabilmesini kolaylaştırıyor. 2020 yılında Rien Kamman ve Ernst van Bruggen tarafından kurulan Source.ag, elektrikli ve kapalı seraların, daha güvenli, daha verimli ve iklime dayanıklı gıda üretimine bir yanıt olduğunu vurguluyor.

Beklenen gıda kıtlığı

Paylaşılan bilgilere göre 9,5 milyar insanı beslemek için %50 daha çok gıdaya ihtiyaç var. Ayrıca, gelecek senelerde iklim değişikliği nedeniyle %20 daha az mahsul verimi bekleniyor. Dünya nüfusunun %45’i, yeterli meyve ve sebzeye erişemiyor. Kapalı çiftlikler,gübre akışını ortadan kaldırmak için eldeki gübreyi geri dönüştürüp yeniden kullanmakta. Böylece, pestisit kullanımı kontrol altına alınabilir ve çeşitli çevre sorunlarının önüne geçilebilinir.

Source.ag için büyük yatırım

Agtech girişimi olan Source.ag, düzenlenen Seri A turda 23 milyon dolar yatırım desteği aldı. Acre Ventures Partners‘ın ve Hollanda’nın önde gelen birkaç sera işletmecisinin katılımıyla gerçekleşen turda girişim toplamda  35 milyon dolar yatırım aldı. Amsterdam merkezli girişim, gün geçtikçe büyüyen enerji ve iklim krizleri karşısında sebze verimlerini yükseltmek için dünyanın önde gelen üreticileriyle birlikte çalışarak sadece bir yılda ürünlerinin kullanıcı sayısını on kat artırdı.

Source.ag kurucu ortaklarından Rien Kamman, “Teknolojimiz, çiftçilere mahsullerini en iyi şekilde nasıl yetiştirecekleri konusunda gerçek zamanlı, son derece özel tavsiyeler sağlıyor ve onları başarılı bir yetiştirme operasyonu yürütmelerinde destekliyoruz.” dedi.

Girişim, alınan yeni yatırımı geliştirdiği yapay zekanın daha çok ekin türü ve çiftçilik yöntemini destekleyecek şekilde genişletmek için kullanacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir