Avrupa Birliği, Microsoft’un video oyun üreticisi Activision Blizzard’ı satın almasını onayladı.Activision Blizzard ile yapılacak olan anlaşmanın değeri 68,7 milyar dolar. Avrupa Birliğinin verdiği karara göre bu anlaşma Call of Duty gibi oyunların iç pazardaki rekabeti engellemeyecek. AB ayrıca Microsoft tarafından bulut oyun pazarındaki rekabeti arttırmak için sunulan önerileri kabul etti. 2022’nin Aralık ayında ABD Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft’un Activision Blizzard’ı almasını engellemek için bir şikayette bulunmuştu.

Microsoft ile video oyun üreticisi Activision Blizzard arasında gerçekleşecek olan 68,7 milyar dolarlık anlaşma, İngiliz düzenleyiciler tarafından reddedilmesi ve ABD mevkilerinin anlaşmanın gerçekleşmemesi üzerine çabaları nedeniyle engellere takılıyor. 27 ülkeden oluşan bloğun yürütme kolu ve üst düzey antitröst gözlemcisi olan Avrupa Komisyonu anlaşmaya onay verdi. Anlaşmanın onaylanmasındaki en büyük etkenlerden biri Microsoft’un bulut oyunları için lisanslama koşullarını iyileştirme sözü vermesi oldu. Komisyon, anlaşmanın artık rekabet endişelerini arttırmadığına, rekabete ve tüketicilere önemli faydalar sağlayacağını düşünüyor.

Bir yıldan fazla bir üre önce duyurulan ve tamamen nakit olan bu anlaşma , duyurulduğu günden beri dünya çapındaki düzenleyiciler tarafından yakından incelendi. Microsoft’un Activision’ın Call of Duty ve World of Warcraft gibi popüler oyunlara sahip olmasının, özellikle Xbox konsollarıyla birlikte oyun pazarı üzerinde çok fazla kontrolü olacağına dair endişeler olduğu söylendi. Anlaşmaya karşı olan isimlerin önde gelen isimlerinden biri de PlayStation üreticisi Sony oldu.

Microsoft anlaşmanın kabul edilebilmesi için önemli adımlar attı

Microsoft, muhalefete karşı koymak amacıyla Nintendo ile Call of Duty gibi Activision başlıklarını on yıllığına lisanslamak için bir anlaşma imzaladı. Ancak, bu satın alma sürecinde ilerlerse, aynı teklifi Sony’ye de sunmaya karar verdiler. Avrupa Komisyonu, incelemelerini tamamladıktan sonra Microsoft’un oyunlarını PlayStation konsolundan çıkarma olasılığını reddetti.

Xbox'un Activision Blizzard'ı satın alması konusunda olumlu gelişmeler yaşandı

Bu popüler oyun markalarını dışlamak, Microsoft’un karını önemli ölçüde etkileyeceği için büyük bir adım oldu. Brüksel, gelişmekte olan bulut oyun pazarını yakından takip etti. Bulut oyunları, oyuncuların oyunlarını çeşitli cihazlara aktararak pahalı konsol veya oyun bilgisayarlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Microsoft, lisans sözleşmelerini değiştirmek için teklifte bulundu ve Komisyon tarafından kabul edildi. Bu sayede kullanıcılar ve herhangi bir bulut oyun platformu, on yıl boyunca telif ücreti ödemeden oyunlarını yayınlayabilecek.

Activision oyunları şu anda bulut hizmetlerinde bulunmasa da, Microsoft’un lisanslama taahhütleri, bulut oyun pazarını potansiyel olarak genişletebilir. Bu taahhütler, Activision oyunlarını yeni platformlara, özellikle daha küçük AB oyuncularına ulaştırmayı ve daha geniş bir cihaz yelpazesinde erişilebilir kılmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği’nin kararı ile Microsoft, ABD düzenleyicilerinden gelen zorluklara karşılaştığı konumunu güçlendirebilir. Federal Ticaret Komisyonu, kurum içi hakimi önünde 2 Ağustos 2023 tarihinde başlatılması planlanan dava ile anlaşmayı engellemek için yasal işlem üzerinde çalışıyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir