Bu yazımızda pek çok oyuncunun duymuş olabileceği Vsync teknolojisinden bahsedeceğiz. Vsync nedir diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

VSync ayarı nasıl açılır?

Oyuncuların duymuş olabileceği bir terim olan Vsync, birçok bilgisayar sahibi için oyun deneyimini geliştirmek üzere tasarlanmış bir teknolojidir. Peki Vsync tam olarak nedir? Bu yazımızda Vsync’in ne olduğundan bahsedeceğiz.

Oyun ayarlarında veya monitör satın alırken görmüş olabileceğiniz bir terim olan Vsync, oyun monitörü satın alırken kafası karışan kişilere aşina olması gereken bir terimdir. Vsync’in ne olduğunu ve ne olmadığını anlayalım.

Vsync nedir?

Önce Vsync’in ne olduğunu açıklayalım. Vsync, “dikey senkronizasyon” kelimesinin kısaltmasıdır. Peki bu dikey senkronizasyon tam olarak ne yapıyor?

Vsync ne demek?

Vsync, oyunlarda ekrandaki kare hızını monitörünüzün kare hızıyla karşılaştıran bir teknolojidir. Peki neden böyle bir şeye ihtiyacımız var?

Örneğin bir oyun oynuyorsunuz ve fazla aksiyon olmadığı zamanlarda saniyede 120 kare alıyorsunuz. Aksiyon başladıktan sonra veya mouse’un keskin hareketleri ile sağa sola döndüğünüzde FPS değeriniz çok ciddi şekilde düşebilir.

Aniden 120 fps’den 80 fps’ye ve sonra 120 fps’ye çıkabilirsiniz. 60Hz monitörünüz olduğunu düşünürsek 120 ve 80 çok iyi değerler. Ancak bu ani iniş çıkışlar oyunda gözyaşlarına sebep oluyor. Bu durumda hem ekranda istemediğiniz görüntülerin hem de oyunun takılıp kaldığı ortaya çıkıyor. Şu anda, Vsync teknolojisini kullanarak oyun içi FPS değeri, monitörünüzün değeriyle eşleşiyor ve bu değerde hemen hemen sabit kalıyor.

Ekran frekansının (60Hz, 75Hz, 120Hz, 144Hz…) değerlendirmesi ne olursa olsun, gerektiğinde Vsync teknolojisini kullanarak çok daha stabil ve akıcı bir görüntü elde edebilirsiniz. Ancak, Vsync’i çalıştırmak size herhangi bir fayda sağlıyor mu?

Vsync ne zaman kullanılır?

Vsync harika bir teknoloji gibi görünebilir, ancak Vsync’in avantajlarından yararlanmak için bazı fedakarlıklar yapmanız gerekebilir.

Bazı oyunlarda Vsync’i etkinleştirdikten sonra her şey yolunda olsa bile giriş gecikmesi artabilir. Bu gecikme, CS-GO, Valorant ve Fortnite gibi çevrimiçi oyun yarışmalarında sorunlara neden olabilir. Belirli bir gecikme süresiyle oyun oynamak, performansınızı büyük ölçüde yavaşlatabilir. Bu nedenle Vsync teknolojisini nerede ve ne zaman kullandığınıza dikkat etmelisiniz.

Çevrimiçi ve çok yüksek hızlı oyunlar için Vsync kullanmak pek kullanışlı olmaz. Ancak rekabet ruhunun çok yüksek olduğu bir oyunda Vsync’in size mi yoksa aleyhinize mi çalışacağını tahmin etmeniz gerekiyor. oynadığınız oyunlar, alabileceğiniz FPS ve monitörünüzün yenileme hızı; Bu, vsync’in faydasını veya zararını belirleyen bir değişkendir.

En çok yüksek Hz oyun monitörlerine sahip kullanıcılar için kullanışlı olan Vsync teknolojisi, 60 FPS’den düşük olan kullanıcılar için çalışmayı daha da zorlaştıracak. Oyunda 60 FPS’den daha az alıyorsanız, oyun performans yükselticiyi denemelisiniz. Kendi durumunuzu dikkatlice analiz edebilir ve Vsync’i etkinleştirmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. İşten çıkamazsam Vsync ile birkaç saat oynarım sonra kapatıp tekrar oyuna girerim. Kişisel deneyiminiz size hangi seçeneğin en iyi olduğunu söyleyecektir.

Çevrimdışı oyuncular için Orta veya geç Vsync genellikle en iyi sonucu verir. Bu ayrıntılarla uğraşmak istemeyen çevrimdışı oyuncular, 60 fps’nin üzerindeki hızlarda satın aldıkları her oyunda Vsync’i açarak eğlenebilirler. Ne kadar FPS’ye sahip olduğunuzu görmek için Fraps gibi bir uygulama kullanabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir