Japonya uzay ajansının da desteklediği Astroscal’in ADRAS-J isimli uydu, başarılı fırlatmanın ardından yörüngeye girdi. Bu uzay aracının uzayda ki çöpleri hedef alarak konumunu belirlemek için veri biriktiren ilk uydu olduğu belirtildi.

Uzay çöpü, görevini yerine getiren ve uzay yörüngesinde dolaşmaya devam eden nesneler olarak tanımlanır. Uzay çöpleri, terk edilmiş bir uydu,roket parçaları, uzay cisimlerine ait olan civatalar, vida ve boya parçaları olabilmektedir. Uzay çöpleri ile başa çıkabilmenin en kolay yolu onları yörüngeden çıkarmaktır.

ADRAS-J uzay aracı, dün Yeni Zelanda’dan başarılı bir şekilde fırlatıldıktan sonra yörüngeye girdi. Rocket Lab’e ait Electron roketi ile uzaya gönderilen uydu, gelecekteki uzay çöplerini temizlemek için referans olacağı bildirildi. 

Astroscale Japonya Başkanı, ADRAS-J İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Astroscale Japonya Başkanı, ADRAS-J İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
Astroscale Japonya Başkanı, ADRAS-J İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Astroscale Japonya Başkanı ve Genel Müdürü Eddie Kato,”ADRAS-J’nin fırlatılması, bir uzay ajansının yörüngeye başarıyla ulaşması için sözleşme yaptığımız ilk görev olarak Astroscale tarihinde yeni bir sayfa açıyor. ADRAS-J, şirket olarak bizim için ve tüm sektör için anıtsal bir önem taşıyor çünkü bu görev, gelecekteki yörünge hizmetleri için referans olacak. Bizi bu noktaya getiren tüm Astroscale ekibine, JAXA’ya, ortaklarımıza ve destekçilerimize bağlılıkları ve özverileri için teşekkür ederim.” dedi.

ADRAS-J uzay çöpleri konumlarını belirlemek için veri biriktiren ilk uzay aracı olacak. Önümüzdeki birkaç ay boyunca hedefe doğru ilerleyerek görüntü alabilmek için yeterince yaklaşmaya çalışacak kaldırıp kaldırmadığını belirlemek için durumunu değerlendirecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir