Üç eski SpaceX mühendisi, yük raylı sistemdeki verimliliği artırmak ve emisyonları azaltmak amacıyla elektrikli, kendi kendine çalışan tren vagonları tasarlamak ve inşa etmek için bir şirket kuruyor.

Özellikle avrupa ülkelerine yük trenleri, kamyon taşımacılığından çok daha fazla enerji verimli. SpaceX’in eski mühendisleri de bu alandaki boşluğu iyi bir şekilde değerlendirmek istemiş gibi duruyor. Yeni şirkesin kurucusu ve CEO’su olan Matt Soule, CNBC’ye verdiği demeçte, kısmen daha iyi aerodinamik sayesinde, bir birim yükü trenle taşımak, onu kamyonla taşımak için gereken enerjinin dörtte birini alıyor. Ancak demiryolunun mimarisi nedeniyle operasyonel ve ekonomik sınırları var.  Ancak bu engelleri aşabilir ve demiryolunun bu pazarlardan daha fazlasına hizmet etmesine izin verebilirseniz, işte fırsat bu.” dedi.

Kendine çalışan elektrikli yük treni için prototip üretildi

Nakliye sistemini dizelden elektrik enerjisine taşımak, küresel iklim değişikliğine neden olan karbon emisyonlarını azaltmada da önemli bir rol oynayabilir. Çevre Koruma Ajansı tarafından Aralık 2021′de yayınlanan bir rapora göre, ulaşım Amerika Birleşik Devletleri’ndeki toplam sera gazı emisyonlarının % 29′unu oluşturuyor . Bunun neredeyse dörtte biri orta ve ağır hizmet kamyonlarından geliyor.

SpaceX neden uzaya dondurma ve avokado gönderdi?

Soule bu fikrin başta alışmadık gelebileceğine de değinerek “Enerji kullanımının azaltılmasına odaklanmanın çok alakalı olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Mühendislik alanında başarılı olan Soule, SpaceX’te 2006 senesinde çalışmaya başlamış ve roketin düz uçmasını sağlayan elektroniğin yapılmasını sağlayan Aviyonik Bölümü Başkanlığını yapmıştı. 2019′da şirketten ayrıldıktan sonra, bir arkadaşı, teknoloji uzmanı ve ürün tasarımcısı Brian Ignaut ile kahve içmek için buluşmayı beklerken telefonunda YouTube videoalarını izlediğini ve karşısına yük trenlerinde rastgele bir videonun karşısına çıkmasıyla yük treni sistemindeki potansiyel ve karbon emisyonlarını azaltma ihtiyacı hakkında düşünmeye sevk ettiğini söylüyor.Bu alanda araştırmalar yapmaya başlayan Soule 2020’de SpaceX’teyken birlikte çalıştığı John Howard ve Ben Stabler’la birlikte çalışmalarını hızlandırdı. Çarşamba günü  Anthos Capital liderliğindeki şirket 50 milyon dolarlık bir finansman turuna başladı.

Şirketin ürünleri henüz prototip aşamasında ve bu yüzden henüz müşterisi veya geliri yok. Yeni finansman turunda topladığı 3,6 milyon fonla Parallel Systems ile birlikte şirket bir demiryolu araçları filosu oluşturacak, gelişmiş test programları yürütecek ve ekibi büyütecek. Şimdiye kadar Google, Tesla ve Uber gibi teknoloji şirketlerinden yaklaşık 25 mühendisten oluşan kadrosuyla Parallel Systems adını verdikleri birkaç prototip inşa etti ve ilk nesil aracını Los Angeles bölgesinde kapalı bir yolda test etti. Test aşamasına sokulan trenler hakkında verilen bilgilere göre her vagon çift olarak çalışmaktadır ve nakliye konteyneri taşıyor. Projenin nasıl ilerleyeceğini ilerleyen zamanlarda birlikte göreceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir