Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevine yönelik çalışmalarını sürmekte. Bu görevde gerçekleştirilecek deneyler arasında, Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden getirilen ve izole edilen mikroalglerin kullanılması da yer alıyor.

YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Balkanlı Özçimen liderliğinde yürütülen “ALGALSPACE” projesi, Türkiye’nin uzay misyonuna katkı sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında, Antarktika’dan getirilen mikroalglerin uzay koşullarında yetiştirilmeleri ve davranışları incelenecek.

Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden Elde Edilen Mikroalgler Uzay Çalışmalarında Önemli Bir Rol Oynayacak

Antarktika kıtasının dünyada uzay koşullarına en yakın şartlara sahip olduğu belirtiliyor ve mikroalglerin kutuplardaki zorlu mikro çevrelerdeki davranışları üzerinde uzun yıllar süren çalışmalar yürütülmesi sonucunda “ALGALSPACE” projesi ortaya çıktı. Proje tam olarak mikroalglerin zorlu uzay koşullarında ve yer çekimsiz ortamda nasıl büyüdüklerini ve tepkilerini incelemeyi amaçlamakta.

Türkiye İnsanlı Uzay Görevi deneyleri için Antarktika’ya gidiyor

Mikroalglerin gıda, ilaç, kozmetik ve enerji gibi birçok önemli sektörde kullanım alanı bulan ve giderek yaygınlaşan bir kaynakta olduğuna değinen Özçimen şunları ifade etti:

“Mikroalgler, ülkemizin gerçekleştireceği uzay misyonu için eşsiz bir ürün. Çünkü kolay yetiştirilebilen ve besin içeriği bakımından zengin mikroalgler, uzay yolcuları için gıda olarak kullanılabilecek olmasının yanı sıra havadaki oksijen içeriğini artırma ve hava kalitesini iyileştirme, atık arıtma gibi birçok alanda uzay misyonuna katkı sağlayabilecek potansiyelde.”

Algler uzay koşullarında gözlemlenecek

Projenin aşamaları arasında mikroalglerin farklı sistemlerde yetiştirilerek uzay koşullarına maruz bırakılması ve meydana gelen farklılıkların gözlemlenmesi yer almakta. Uzay misyonunun tamamlanmasının ardından mikroalg örnekleri üzerinde analizler yapılacak ve elde edilen veriler, uzay misyonlarında kullanılan teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Prof. Dr. Didem Balkanlı Özçimen, konu hakkında sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu çalışmada elde edilecek veriler oldukça kıymetli olup mikroalglerin ileride gerçekleştirilecek uzun süreli uzay misyonlarında, özellikle gıda, enerji, çevre ve sağlık gibi birçok alanda kullanımı noktasında önem arz edecek. Ülkemizin ilk astronotu ile yapacağı uzay yolculuğunda bilimsel çalışmaların bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Dünyamız ve ülkemiz için çalışıp üretmek çok güzel ve değerli.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir