Ödeme sürecinde start-up’a 2021 yılında 95 milyar dolar değer biçilmişti, fakat özel şirket anlaşmaları küresel ekonomik şartların kötüleşmesi sebebiyle zarar gördü.

San Franciscolu ödeme sağlayıcısı ve dünyanın en değerli özel şirketlerinden biri olan Stripe, çarşamba günü, 50 milyar dolar değerinde yeni fon sağladığını duyurdu. 2021 yılında ise 95 milyar dolar olan bu sayı, start-up anlaşmalarındaki durgunluğun bir göstergesi.

Aralarında Amazon’un da bulunduğu şirketlere ödeme işleme yazılımı sağlayan start-up, yeni finansmanında Andreessen Horowitz, Founders Fund ve Thrive Capital’in de aralarında yer aldığı yatırımcılardan toplam 6,5 milyar dolar topladı.

Stripe, işlerini yürütmek için paraya ihtiyacı olmadığını söyledi. Start-up sağladığı fonları, çalışanların şirket hisselerini satmalarına yardımcı olmak ve hisse senedi tazminatıyla ilgili vergileri karşılamak için kullanmayı düşünüyor.

Stripe’ın kurucuları arasında yer alan başkanlığını yapan John Collison, “Mevcut ve eski Stripe’lar dünya çapında milyonlarca işletme için temel ekonomik altyapının oluşturulmasına yardımcı oldular ve bu işlem onlara yaratılmasına yardımcı oldukları değere erişme fırsatı veriyor” dedi.

San Francisco, Kaliforniya'daki Stripe genel merkezi.
Kaliforniya’daki Stripe genel merkezi.

Stripe’ın değerlemesindeki düşüş, start-up’lar için zor bir dönem olduğunu yansıtıyor

Geçtiğimiz yıl içinde faiz oranları ve enflasyonun yükselerek küresel ekonomiyi yumuşatmaya başlaması, düşük faiz oranları ve ucuz parayla beslenen start-up’ların finansmanlarını azalttı.

Yeni birçok şirket işten çıkarmalar yaptı ve diğer giderlerini kısmak durumunda kaldı. PitchBook’a ( risk sermayesi şirketi) göre, geçen yıl ABD’deki start-up’lara yapılan yatırımlar %31 azalarak 238 milyar dolara düştü.

Stripe, uzun zamandır start-up sektörünün gözdesi konumundaydı. Yeni fonlamadan sonra 2021 yılında 95 milyar dolar değerlemeye ulaştığında ise ABD’nin en değerli start-up şirketi haline geldi. Fakat geçtiğimiz yıl şartların kötüleşmesi, Stripe’ın iç değerlemesini %28 düşürdü ve 74 milyon dolara inmesine neden oldu. Şirket, çalışanlarının %14 ‘lük bir dilimini yani 1.100 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı.

Şirket, bu yılın başlarında olası bir halk arzı olduğunu keşfetti. Son olarak, girişim sermayesi firmaları ve özel şirketler için önemli bir bankacılık kurumu olan Silicon Valley Bank’ın iflas etmesi start-up ekosisteminin daha da sarsılmasına neden oldu. Birçok bankacılık ve finansal teknoloji kuruluşlarını zor zamanlarında yönetmiş bir avukat olan Tim Mayopoulos, Federal düzenleyiciler tarafından devralınan bankanın yeni genel müdürü oldu.

Değerlemelerin düşmesi gelecek değerlemelerin düşmesine de neden olabilir

Columbia Business School’da risk sermayesi profesörlüğü yapan Angela Lee, Stripe için, “Piyasanın kötü olduğu bir zamanda nakit paraya ihtiyaçları vardı” diyor. “Çok büyük olmaları gelecekteki değerlemelerinin de etkilenmesine neden olacak. Eğer değerlemeleri yarıya inerse, diğer değerlemelerininki de yarıya inebilir.

2010 yılında John ve Patrick Callison tarafından kurulan Stripe, daha önce yatırımcılarından 2 milyon dolardan fazla para toplamıştı.

Yeni yatırım halka arz piyasasının zorlu olduğu bir dönemde Stripe’a nefes almasına ve ayrıca çalışanlarını elde tutmasına da yardımcı olacak. Birçok özel teknoloji şirketi, çalışanlarını işe almak için hisse senedi opsiyonlarını kullanıyor, fakat halka arz piyasasın sakinliği çalışanların bu hisselerini nakit paraya çevirmesini zorlaştırdı. Bazı Stripe çalışanlarının önümüzdeki yıl sona erecek olan hisse senedi hibelerine sahip, yeni finansman para akışı sağlamasına yardımcı olacak.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir