Reddit, geçen haftalarda içeriklerini yapay zekâ eğitimi adına satmıştı. Bu hususta ise bugün Google tarafından bu eğitimin satın alınmış olabileceği detayı gündeme taşındı.

Reddit, son zamanlarda bir büyük firma ile yıllık 60 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma yapılan firmanın adı henüz resmi olarak açıklanmasa da, Reuters’in iddiasına göre, bu gizli firma son dönemde büyük yapay zekâ yatırımları yapan internet devi Google olabilir. Eğer bu iddia doğruysa, Google’ın Reddit’in büyük ölçüde kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerini “Gemini” LLM (Large Language Model) eğitiminde kullanmaya başlayacağı söylenebilir.

Reddit, geçtiğimiz yıl servisin API erişiminden kullanıma bağlı olarak ücret almaya başladığını duyurarak dikkat çekmişti. Bu API, platformdaki her türlü veriye erişim sağlıyor ve üçüncü parti Reddit uygulamaları tarafından da kullanılıyordu. Bu nedenle, API kullanımına bağlı olarak ücret alınması, bazı uygulama geliştiricileri için mali bir zorluk yaratmış ve Apollo gibi popüler uygulamaların kapatılmasına neden olmuştur.

Reddit Tarafından  Yapay Zekâ Eğitimi Satışı Yapılan Firma Google Olabilir Mi?
Reddit Tarafından Yapay Zekâ Eğitimi Satışı Yapılan Firma Google Olabilir Mi?

Bu durum, API ücretlendirmesi kararı nedeniyle Reddit kullanıcıları arasında büyük bir karşıtlık yaratmıştır. 7.000’den fazla “subreddits” bu durumu protesto etmek amacıyla gizli hale getirilmiş ve bu nedenle platform uzun süre kullanılamaz hale gelmiştir. Reddit’in API kararını geri çekmemesinin nedeni ise büyük dil modelleri olarak bilinen LLM’lerdir. Yapay zekâ odaklı sohbet botları, ChatGPT veya Google Gemini gibi, özel LLM’ler üzerine kuruludur. Bu modelleri eğitmek için Reddit verilerinin de kullanıldığı belirtilmiştir. Reddit’in kurucu ortağı ve CEO’su Steve Huffman, LLM’ler üzerinden Reddit verilerinin değerini vurgulayarak, “Reddit verileri gerçekten çok değerli” demiş ve eklemiştir: “Bu verileri dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına bedavaya vermemize gerek yok.” Şu anda trilyonlarca dolar değerindeki yapay zekâ sektörüne ücretsiz bir veri merkezi olmak istemeyen Reddit, bu kararı alırken küçük uygulamaları öldürmeden bu amacına ulaşmanın bir yolunu bulamamıştır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir