Yapay zeka kullanım alanı öylesine genişledi ki oyun şirketlerinin yüzde 62’sinden fazlası yapay zekadan yardım alıyor.

Unity tarafından yapılan yeni bir pazar araştırması oyun geliştirme süreçleriyle ilgili dikkat çeken bir detayı ortaya çıkardı. Oyun stüdyolarıyla yapılan bir ankette katılımcı şirketlerin yüzde 62’si geliştirmeler için yapay zekayı kullandığını iade etti. Proje geliştirme süreçlerinde yapay zekadan yararlanarak şirketlerin zamandan tasarruf etmek ve verimliliği arttırmak adına bu yolu tercih ettiği ifade edildi.

Oyun Yapma Süreleri Uzuyor

2022 yılında yapılan bir araştırmada, oyunların geliştirme süreçlerinin ortalama 218 gün olduğu belirtilmişti. 2023 yılında ise düşüş yaşanması beklenirken tam ters bir etki oldu. oyun oluşturma süreci 304 güne yükseldi. Bu süreleri azaltmanın yolları üzerinde çalışan şirketler ise çareyi yapay zeka sistemlerinde buldu. Öyle ki karakter oluşturmak, bu karakterlerin özelliklerini ve tasarımlarını belirlemek için yapay zekâdan yardım alınıyor. Üstelik bu karakterlerin hikayesinin yazılması gibi pek çok ek işlemde de yine yapay zeka devrede oluyor.

Oyun Geliştiricilerin %60'ı Yapay Zeka Kullanıyor
Oyun Geliştiricilerin %60’ı Yapay Zeka Kullanıyor

Prototip Oluşturmayı Kolaylaştırıyor

Anket katılımcı şirketlerin yüzde 68’i prototip yapmak için yapay zekayı kullanmayı tercih ediyor. Pazar araştırmalarında şirketlerin yapay zeka kullanmadan 3 aya yakın zaman harcarken yapay zeka desteği bu sürenin kısalmasını sağlıyor. Yapay zekanın oyun sektöründe kullanıldığı bir başka alan ise dünya oluşturmak. Şirketlerin yüzde 56’sı işlerinin bu kısmını yapay zekaya emanet ediyor. Şirketlerin yüzde 64’ü ise NPC’ler oluşturmak için yapay zekayı tercih ediyor.

Microsoft ile ortaklık anlaşması yaparak tüm dikkatleri üzerine çeken InWorld tarafından hazırlanan başka bir rapor, Unity’nin elde ettiği sonuçları doğrular nitelikte olduğundan dolayı şu anda oyun dünyasının yapay zeka desteği alması farklı tartışmaların da ortaya çıkmasını sağladı. Yapay zekaya karşı tereddütlü olan şirketler ise daha farklı ve yenilikçi çözümler aradığını ancak zaman noktasında sıkışık olduğunu öne sürüyor. Yaklaşık yüzde 43’lük kesimin düşüncesi bu yönde olurken geliştiricilerin yüzde 24’ü ise yapay zeka kullanmak için yeterli bilgiye sahip olmadığından dolayı klasik yöntemlerle geliştirmelerini sürdürdüğünü ifade etti.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir