Hindistan’ın uzay ajansı olan ISRO, Chandrayaan-3 görevi  içerisinde bir uzay aracını Ay’a başarılı bir şekilde indirmeyi başardı. Uzay aracı indirildikten birkaç gün sonra, Güneş’i incelemek isteyen şirket yeni bir uyduyu bu hafta içerisinde fırlatmaya hazırlanıyor.

Birkaç gün içerisinde, Hindistan’ın Ay’ın güney kutbuna bir uzay aracı indirme amacını gerçekleştirmeyi hedefleyen iddialı görevi, Aditya-L1 uydusunun fırlatılmasıyla yakından takip edilecek. ISRO, X’te ( Twitter),

“Güneş’i inceleyecek ilk uzay tabanlı Hint gözlemevi Aditya-L1’in 2 Eylül’de fırlatılması planlanıyor” açıklamasında bulundu.

Uzay aracının kalkışı, Hindistan’ın ana uzay üssünden değil de Andhra Pradeş eyaletine bağlı Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden gerçekleşecek. Aditya-L1 uydusuyla ISRO, “Güneş” anlamına gelen “Aditya” adıyla, Dünya’ya en yakın yıldızın etkinliklerini ilk defa uzaydan gözlemlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, güneş fırtınaları gibi uzay hava olaylarının Dünya üzerindeki etkilerini gerçek zamanlı olarak incelemeyi hedefliyor.

Hindistan’ın uzay ajansı, Güneş’in kesintisiz ve net bir görüntüsünü elde etmek amacıyla uzay aracını, Lagrange Noktası 1 (L1) olarak adlandırılan ve Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan bölgedeki halo yörüngesine yerleştirmeyi planlıyor. Uzay ajansı yapmış olduğu açıklamasında,

“Fırlatmadan L1’e kadar olan toplam seyahat süresi Aditya-L1 için yaklaşık 4 ay sürecek” ifadelerinde bulundu.

Starlink uydusu kullanılamaz hale gelebilir

Güneş fotosferini, kromosferini ve dış katman incelenecek

Aditya, Güneş’i özel L1 görüş açısından incelemesi üzerine tasarlanmış olan 7 yük taşıyor. Elektromanyetik, parçacık ve manyetik alan algılayıcılarını kullanarak, Hindistan uzay ajansı Güneş’in fotosferini, kromosferini ve dış katmanı olan koronayı detaylı bir şekilde incelemeyi planlıyor.

bu 7 yük içerisinde 4 yük direk olarak Güneş’i görüntülemeyi sağlayacak, kalan üçü ise L1’deki alanlarda çalışmalar yapmak üzere tasarlandı.

Yüklerin hedefleri arasında, Güneş’in kısmen iyonize plazmasının araştırılması, parçacıkların kütle atımlarının başlatılması (Koronal Kütle Atımı olarak adlandırılan süreç), ve güneş patlamalarının analiz edilmesi gibi amaçlar bulunmaktadır.

Hindistan Bilim Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü’nde bulunan (IISER) güneş fizikçisi Dibyendu Nandi, X’te (Twitter) yapmış olduğu paylaşımda,

“Bu görev, Güneş’in dinamik aktivitesini anlamak ve uzay ortamımızı izlemek için uzay temelli ilk girişimimiz” sözlerini kullandı.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir