Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram, içerik üreticilerin canlı yayınları 90 güne kadar planlaması için yeni bir özellik sundu. Şirket, söz konusu bu yeni özellik ile beraber canlı yayın konularının yayın öncesinde prova yapmasında yardımcı olacak olan “Practice Mode” özelliğini de yayına alıyor.

YouTube platformunda görüldüğü üzere canlı yayınları planlama özelliği Instagram platformunda da yerini alıyor. Instagram, artık içerik üreticilerinin canlı yayınları 90 güne kadar planlaması için yeni bir özellik sundu. Kullanıcılar planlamış oldukları canlı yayını yine Instagram üzerinden paylaşarak takipçilerine duyurabilecek. Şirket söz konusu bu yeni özellik ile beraber “Practice Mode” adlı yeni bir özelliği de kullanıcıların beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Practice Mode ile beraber içerik üreticiler, canlı yayına davet ettikleri konukları ile beraber yayına başlamadan önce prova alabilecekler. 

28 4

Yeni canlı yayın özelliği dünyanın her yerindeki kullanıcılar için sunulacak. İçerik üreticiler, canlı yayının planlanmasının ardından planlanmış olan içeriği Hikayelerde ve Akışta paylaşabilecek. Planlanmış olan canlı yayını gören takipçiler ise hatırlayıcı özelliğini kullanarak canlı yayın başlamadan önce bildirim alarak durumdan haberdar olacaklar. Canlı yayını ileri bir tarih için planlama özelliği bugünden itibaren tüm kullanıcılar için aktif hale getiriliyor. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Practice Mode’un yakın zaman içerisinde yayına alınacak. 

Bir süre önce de IGTV özelliği ile ilgili olarak geri adım atan Instagrami canlı yayınlar ile ilgili çalışmalar yapmaya devam ediyor. IGVT ile akışta olan videoları yeni bir sekme altında bir araya getiren şirket, görüldüğü üzere canlı yayın içerik formatı ile ilgili yatırımlarına devam ediyor. Özellikle de karantina süreçler içerisinde sosyalleşmenin ve pazarlamanın önemli olduğu bir alanı ön plana çıkarak Instagram canlı yayınları, Mücbir Sebepler gibi yeni içerik formatlarının da tasarlanmasına yardımcı oldu. Her ne kadar Instagram platformunun TikTok benzeri kısa video formatı Reels, platformun en değerli özelliklerinden biri olsa da; şirket canlı yayın özelliğini geliştirmeyi düşünüyor. 

27 4

Yine de Instagram canlı yayınlarının özellik anlamında piyasadaki rakiplerinden geride kaldığını söylemek mümkündür. Uzun yıllardır canlı yayın planlama özelliği ile kullanıcıların işini kolaylaştıran YouTube, 2018 yılında bu özelliği premier özelliği ile bir araya getirerek video yayın öncesinde bir varış sayfası sundu. Bu sayede kanal üyelerinin video öncesinde yorum yapmasına izin vererek içerik üreticileri için yeni bir gelir modeli sağladı. Instagram’ın temel şirketi olan Facebook, ise kendi platformunda 2016 yılına canlı yayınlar için planlama, pazarlama ve yayın öncesi topluluk oluşturma gibi seçenekler sunuyor. Instagram’ın bu konu hakkında harekete geçmesinin temel sebebi TikTok platformunun canlı yayın özelliği olabilir. Haziran ayı içerisinde yeni canlı yayın platformunun duyurusunu yapan TikTok, platform bağlamında etkinlikler, konuşmalar, soru ve cevaplar gibi pek çok özellik sundu. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir