Google’ın güncellenen gizlilik politikasına göre, şirket artık yapay zeka projeleri için açık internetin adil bir kaynak olduğunu vurgulamaktadır. Bu güncellemeyle birlikte Google, açık interneti eğitim verileri olarak kullanmayı planlamaktadır.

Google hafta sonu gizlilik politikasını tekrar güncelleyerek, şirketin yapay zeka araçlarını oluşturmak amacı ile internette yayınladığınız hemen her şeyi inceleme hakkını saklı tutulmuş olduğunu açıkça belirtti. Bunun en basit ifadesi ise şu şekilde söylenebilir: 

Eğer Google kelimelerinizi okuyabiliyorsa, bu kelimelerin şirkete ait olduğunu varsayabiliriz ve gelecekte bir yapay zeka eğitiminde kullanılmasını bekleyebiliriz.

Verileriniz Google tarafından yapay zeka için kullanımda olacak

Yeni Google politikasına bakacak olursak şunlar dile getiriliyor:

 “Google; bilgileri, hizmetlerimizi iyileştirmek ve kullanıcılarımıza ve kamuya fayda sağlayacak yeni ürünler, özellikler ve teknolojiler geliştirmek için kullanır” deniyor ve ekleniyor: “Örneğin, Google’ın yapay zeka modellerinin eğitilmesine yardımcı olmak, Google Translate, Bard ve Cloud AI özellikleri gibi ürün ve özellikleri oluşturmak için kamuya açık bilgileri kullanıyoruz.”

Daha önce Google, verilerin “dil modelleri için” kullanılacağını belirtirken, yeni gizlilik politikasında ise bu kapsamın genişletildiği görülüyor. Eski politikada sadece Google Translate’e atıfta bulunulurken, şimdi Bard ve Cloud AI gibi yapay zeka projelerinin de dahil edildiği görülmektedir. Bu, tipik bir gizlilik politikasının dışında olan bir madde olarak değerlendirilebilir. Genellikle bu politikalar, bir şirketin hizmetlerinde paylaşılan bilgilerin nasıl kullanıldığını açıklar. Ancak Google’ın, kamuya açık internetin herhangi bir bölümünde yayınlanan verileri toplama ve kullanma yetkisini saklı tutmasıyla, adeta tüm internetin şirketin kendi yapay zeka oyun alanı olduğu izlenimi vermektedir.

Google AudioPaLM Yeni Bir Devri Başlatıyor

İnternet değişiyor

Bu uygulama ile bizlerin karşısına yeni ve ilginç gizlilik soruları ile karşı karşıya getiriyor. Artık mesele bilgiyi kimin görebileceği değil, nasıl kullanılabileceği açısında da büyük öne taşımakta. Bard ve ChatGPT’nin uzun süredir unutulmuş olan blog yazılarınızı veya 15 yıl önce yayınlamış olduğunuz restoran yorumlarınızı çoktan özümsemiş olma ihtimali yüksek gözüküyor.

Twitter ve Reddit, yapay zeka konusunda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle platformlarını korumak amacıyla tartışmalı değişikliklere yöneliyorlar. API değişiklikleri, pek çok kullanıcının bu sitelere erişmek için kullandığı üçüncü parti araçları etkilemiştir. Son zamanlarda, veri kazıma, Elon Musk’ın da dikkatini çeken bir konu haline gelmiş ve haklı olarak endişe yaratmıştır. Musk, Twitter’dan büyük miktarda veri çekildiğini ifade etmiştir. Bu söylemden sonra, tweet görüntüleme sınırı gibi önlemler alınarak durum kontrol altına alınmaya çalışılmıştır.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir