Yapay zeka ve sohbet robotlarının yerlerini sarsacak yeni bir rakip kullanıma sunuldu. Bir yapay zeka girişimi olan Anthropic kuruluşu, çeşitli kıyaslamalarda Google teknoloji devi Gemini ve OpenAI’nin ChatGPT’sini gerisinde bıraktığı iddia ediliyor. Üç büyük dil modeli  (LLM) olan ‘Claude 3’ ailesini tanıtarak rakiplerini gölgesinde bıraktı .

Claude 3’ün üç farklı varyasyonu var: Haiku,  Opus ve Sonnet

Claude 3 yapay zeka aracının üç farklı çeşidi olan Sonnet, Haiku ve Opus, her biri farklı seviyelerde yetenek sunduğu söyleniyor. Anthropic çeşidi; tüm aile bireylerinin birden çok boyutta olağanüstü performans “çok modluluk farklı veri türlerini işleme”, gelişmiş doğruluğu, gelişmiş bağlam anlayışında ve daha hızlı yanıt süreleri sağlaması ile övündüğünü vurguluyor. Bunlara ek olarak yeni modellerin daha önceki Claude versiyonlarında bulunan ve bazen riskli kabul edilmiş yönlendirmelerden kaçınmakta olan bir sınırlamayı ele alarak zorlu sorunların üstesinden gelme konusunda daha büyük bir istek sergilediğinin altını çiziyor. 

Her üç modelin de önemli bir performans artışı sunarlarken, Opus ailenin en güçlü üyesi olarak ön plana çıktığı görülüyor. Anthropic’de ise karmaşık görevler için ‘insana yakın düzeyde kavrama’ ile tanımlama gösterdiğini iddia etmekte. Yeteneklerini mükemmele yakın bir doğrulukla hatırlama konusunda çok iyi olduğu ‘Samanlıktaki İğne’ değerlendirmesi aracılığıyla daha da iyi bir performans sunuyor. Opus çeşidi aynı zamanda problem çözme dehasını, matematik zorluklarıyla baş etmesini, bilgisayar kodu oluşturmada ve GPT-4’e kıyaslandığında üstün muhakeme yetenekleri sergileme noktasında usta olarak da övüldüğünü belirtelim.

Yapay zeka ve sohbet robotlarının yerlerini sarsacak yeni bir rakip kullanıma sunuldu.

Ancak hiçbir teknolojinin mükemmel olmadığının altını çizelim. Claude 3’ de istisna olarak algılanmasın. Anthropic çeşidi gelişmiş doğruluğu vurgularken, ‘halüsinasyonlar’ (modeller tarafında üretilen gerçekte yanlış bilgiler) sorununu, önceki yinelemelerle karşılaştırıldığı zaman önemli ölçüde azalmış bir oranda da olsa devam ettiklerini belirtiyor. Ek olarak Opus çeşidi, sorulara yanıt vermede bir miktar gecikmeyle karşılık verebiliyor. Önceki Claude 2 modelinde karşılaştırılabilir hızlar sergilediği söyleniyor.

Bu dezavantajlara rağmen Haiku ve Sonnet çeşidinin her birinin kendine has güçlü yönleri olduğu söylenmekte. Haiku; karmaşık matematik işlemleriyle karşılaştığında takılabilse de, hızlı yanıtlar verme ve yapılandırılmamış verilerden bilgi çıkarma konusunda öne çıktığı vurgulanıyor. Daha büyük ölçekli bir model olan Sonnet çeşidi, kullanıcılarına sıradan görevlerde hatta görüntülerden metin ayrıştırmada bile yardımcı olmayı amaçladığı hedefleniyor. Öte yandan Opus’da büyük ölçekli operasyonların yönetimi için ideal olduğu biliniyor.

Şu anda Sonnet ve Opus çeşidini satın alınabilirken, Claude’un ücretsiz sürümü Anthropic’in kendi web sitesinden erişilebilir olmaya devam ediyor olacak. Haiku’nun lansman tarihi hala gizliliğini sürdürüyor. Ancak şirket yakın zamanda piyasaya sürüleceğinin garantisini kullanıcılarına sunuyor. Claude 3’ün birincil hedef kitlesi ise belirli iş akışlarını otomatikleştirmeyi amaçlayan işletmeler olabilir. Kullanıcılar muhtemelen çevrimiçi sohbet robotlarına entegre edilmiş bu modellerle karşılaşmaları olası gözüküyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir