Yapay zekâlı sohbet botlarıyla iletişimin en kötü yanlarından biri, konuşma bittiğinde her şeyin sıfırlanıp silinmesi. Sohbet botu, bir sonraki iletişimde karşısındakinin kim olduğunu ve daha önce o kişiyle konuştuklarını hatırlamıyor Bu gizlilik sebepli bir tercih olsa bile, yapay zekânın kullanıcıyı iyi tanıyan bir dijital asistan olması yolunda bir engel teşkil ediyor. Ancak bu durum yakın bir zamanda ChatGPT için çözülecek.

OpenAI, sistemine hafıza özelliğini dahil ediyor. Bu sayede sohbet botu önceki konuşmalardan önemli kişisel ayrıntıları hatırlayacak ve iyi bir dijital asistan olma yolunda bir adım daha atmış olacak. Bu hafıza özelliğinin kullanımı ise oldukça basit ve kolay olacak. Kullanıcılar ChatGPT’ye çocuklarının çileğe alerjisi olduğunu veya e-posta imzalama tercihleri gibi şeyleri hatırlamasını isteyebilecek. İstek doğrultusunda bu verileri otomatik olarak saklayacak olan yapay zekâ, bunları ileriki konuşmalarda ve görevlerde kullanacak.

Sistem zamanla gelişecek, bazı şeyleri algılayacak ve kullanıcılar sorgu yaparken verileri doğal yollarla depolayacak. Bu sayede sohbet robotu daha akıllı hâle gelerek özel ihtiyaçlara uyum sağlayabilecek.

Chat GPT dijital hafızası sayesinde geçmiş yazışmaları hatırlayacak
Chat GPT dijital hafızası sayesinde geçmiş yazışmaları hatırlayacak

Ayrıca, her GPT’nin kendine has bir belleği olacak. OpenAI burada örnek olarak Books GPT’yi veriyor. Bu bot kullanıcıların hangi kitapları okuduğunu ve hangi şarkıları sevdiğini öğrenecek. GPT Store’da bu hafıza güncellemesinden mutlaka yararlanacak çok fazla sohbet robotu bulunuyor.

Bu internetin mevcut çalışma şekline çok benziyor. Uygulamalar, web siteleri ve sosyal ağlar da kişisel verileri saklayarak daha sonra kişiselleştirilmiş algoritmalar geliştiriyor ve özel kullanıcı profilleri oluşturmak için faydalanıyor. Fakat bu da bazı ciddi gizlilik endişelerini doğuruyor.

OpenAI: Chat GPT hafızasına kullanıcılar yön verecek

OpenAI, kullanıcıların ChatGPT’nin hafızası üzerinde söz sahibi olacağını ve sistemin sağlık verileri gibi bazı hassas konuları otomatik olarak hatırlamayacak şekilde geliştirildiğini belirtiyor. Şirket, bota basit bir şekilde bir şeyi unutmasını söylerseniz bunu yapacağını belirtiyor. Kullanıcılar Belleği Yönet sekmesi üzerinden daha detaylı ayarlar yapıp botu özelleştirebileceği gibi, bu özelliği tamamen devredışı bırakma hakkına da sahip.

Kullanıcılar ChatGPT hafızasını kullanma zorunluluğu olmadan geçici olarak konuşmalardan yararlanma hakkına da sahip olacak. Bu sohbetler geçmişte yer almayacak, hafızayı kullanmayacak ve OpenAI modellerini eğitmek için kullanılmayacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir