Apple, Avrupa Birliği yetkililerinin konuyu araştırdığının ortaya çıkmasının ardından Epic Games’in geliştirici hesabını yasaklama kararını geri çekti.

Bu geri dönüş, Epic’in kendi uygulama mağazasını AB’deki iPhone’lara ve iPad’lere getirebileceği anlamını taşıyor. Yayıncı ayrıca Apple’ın bir uygulama içi satın alma savaşı sebebiyle oyunu App Store’dan çıkarmasından yaklaşık 4 sene sonra Fortnite’ı bloktaki bu cihazlara daha kolay geri getirebileceği düşünülüyor.

Apple şirketi, Avrupa Birliği yetkililerinin konuyu araştırdığının ortaya çıkmasının ardından Epic Games'in geliştirici hesabını yasaklama kararını geri çekti.

Bir Apple sözcüsü Engadget’e şunları dile getirdi; “Epic şirketi ile yapılan görüşmelerin ardından, (DMA) Dijital Piyasalar Yasası politikalarımız da dahil olmak üzere kurallara uyacaklarını taahhüt ettiler.” dedi. 

“Sonuç olarak, Epic İsveç AB’nin geliştirici sözleşmesini yeniden imzalamasına izin verdiği ve Apple Geliştirici Programına kabulu gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Apple Daha Fazla Geri Adım Atmak Zorunda Bırakılacak

Apple markası, Epic’in ilgili sözleşme anlaşmalarına uyma ihtimalinin düşük olduğu iddialarında bulunarak bu hafta başında Epic’in geliştirici hesabını sonlandrmıştı. Şirket avukatları Epic’i ‘doğrulanabilir şekilde güvenilmez’ olarak nitelemişti. Epic şirketi ise kararın ‘DMA’nın ciddi bir ihlali’ olduğunu öne sürdü. Yeni yürürlüğe giren bu yasada, Apple’ın AB’de iOS’ta üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesi gerekli kılınıyor. Ancak Apple hala iPhone’da kendi uygulama pazarına sahip olmak isteyen şirketleri kendi kurallarına uymaya zorladığı biliniyor.

Apple şirketi, Avrupa Birliği yetkililerinin konuyu araştırdığının ortaya çıkmasının ardından Epic Games'in geliştirici hesabını yasaklama kararını geri çekti.

Yine bu  hafta içinde AB, Apple’a, App Store’daki üçüncü taraf müzik akışı uygulamalarının kullanıcılara iOS üzerinden kaydolmalarından daha düşük bir maliyet ile hizmetlerine başka bir yerde abone olabileceklerini söylemelerini engelleyerek yasaklama koyduğu için yaklaşık 2 milyar dolar para cezası hükmedildi. Bu hüküm, AB’nin Apple’a verdiği ilk para cezası ve bloğun şimdiye kadarki en büyük üçüncü mali cezası oldu. Apple cezaya elbette itiraz etmekte.

Şirketlerin DMA’ya uymadıklarından kaynaklı  karşılaştıkları daha ağır cezalar ‘yıllık gelirlerinin %10’una kadar’ ve AB’nin gerektiğinde gücünü kullanmaya hazır olduğunu göstermesi göz önüne alınırsa, Apple’ın son hamlesinden geri adım atması çok da şaşırtıcı olmadığı izleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir