Dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden olan Apple, yapay zeka ile uygulama geliştiricilere yardımcı olmayı planlıyor.

Apple, gelen bilgilere göre Xcode’un yeni sürümüyle beraber yapay zekadan güç alarak uygulama geliştiricilere yardımcı olacak bir araç sunmaya hazırlandığını duyuruyor. Burada Microsoft imzalı GitHub Copilot benzeri bir sistemin kurulduğu aktarılırken bu altyapı özellikle uygulama geliştirmeye ya da kodlamaya yeni başlayanlar için harika göründüğünü ifade edebiliriz.

Apple’ın ayrıca yapay zeka kullanarak Apple Music’te otomatik çalma listesi oluşturabiliyor. Keynote’ta otomatik slayt hazırlama veya Spotlight araması içinde sohbet robotu benzeri bir arama deneyimi sunma konusunda da son kullanıcıya yönelik büyük adımlar attığı kaydediliyor.

Bu konudaki kilit olan duyuruları WWDC24’te yapacak ve özellikle iOS 18’i üretken yapay zeka ile çok daha güçlü hale getirecek Apple şirketi, biraz geç kaldığı üretken yapay zeka alanında ‘açık kaynak yapılı’ çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini ekleyelim.

Apple, Yapay Zeka İle Uygulamalarına Yardımcı Olacak

OpenAI Mi Yapay Zekada Kazanan Olacak Yoksa Teknoloji Devi Apple Mı?

Şirket karşımıza en son ‘Keyframer’ adlı bir yapay zeka aracı ile çıkmıştı. Bu ‘prototip’ araç kişilerin yükledikleri görüntüleri, isteklerini metin şeklinde yazarak hareketli hale getirmesine imkan tanıyor olacak. Aktarıldığı kadarıyla temel model olarak OpenAI’ın ChatGPT’sine de güç veren GPT-4’ünü kullanan Keyframer, ‘SVG’ görsel dosyalarını verilen metin çıktısına (Yazılan isteğe) bağlı olarak hareketlendirmek adına bir CSS kodu oluşturabilecek.

Apple’ın bu sistemi son kullanıcıya ne zaman ya da ne şekilde sunacağı henüzbilinmeyen bir bilgi. Teknoloji devi geçtiğimiz hafta ise gündemde MGIE isimli bir yapay zeka modeli ile ses getirerek gündem olmuştu. Açılımı: “MLLM-Guided Image Editing olan MGIE” temel olarak yazılanlardan görsel üretebiliyor ya da üretilen bir görsel üzerine yazılanları anlayarak eklemeler de yapabiliyor.

Açık kaynak olarak Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarıyla ortak geliştirilen bu altyapı, gösterilen örneklere bakılırsa şimdiden iyi çalıştığını aktarıyor. Bu sistem elbette iOS ya da macOS işletim sistemleri için büyük bir potansiyel ortaya koymakta. Kişilere sadece yazarak fotoğraf düzenleme imkanı tanıyacak bir temeli ana noktasına alıyor.

Yapay zekânın temel aldığı “LLM’leri yani Büyük Dil Modeli” direkt olarak cihazlarda çalıştırmaya odaklanan (Bu temelde ise ChatGPT gibi cevaplar verebilecek bir Siri ile bekleniyor) ve bu konuda büyük bir sistem geliştirdiği bilinen Apple’ın, son dönemdeki özellikle iOS 18 odaklı yapay zeka iş ilanlarının neredeyse yarısı üretken yapay zekâyı güçlendirmek için kullanılan algoritmalarla ilgili ‘derin öğrenme’ terimini içerirken anlıyoruz ki bu alana şirket çok önem veriyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir