Pandemi ile kullanımları artan e-ticaret uygulamaları dünya genelinde büyük bir ilgi gördü. Özel kampanyalar, indirimler, hızlı teslimat ve müşteri destek sistemleri kısa süre içerisinde hemen hemen dünyanın her yerinde e-ticaret uygulamalarını daha popüler hale geldi.  Adjust MENA Genel Müdürü Ozan Can Şişman ise e-ticaret uygulamalarının büyümesinde itici güç olan 6 trendi anlattı.

2022'de e-ticaret uygulamalarında büyümeyi destekleyen 6 trend
Adjust MENA Genel Müdürü Ozan Can Şişman

Sektördeki büyüme sürüyor

Business of Apps tarafından yapılan son araştırmada, mobil e-ticaret cirosu 3.7 trilyon dolara ulaşmayı başardı. Üstelik e-ticaret operasyonlarının yarısından fazlası mobil cihazlar aracılığı ile gerçekleştirildi. Peki, e-ticaret uygulamalarının rekabetten ayrışmasında, büyümesinde neler etkili oluyor? İşte Ozan Can Şişman’a göre 2022’de e-ticaret uygulamalarında büyümeyi destekleyen 6 trend.

İşte 2022’de e-ticaret uygulamalarında büyümeyi destekleyen 6 trend

1.      Sesli deneyimler

Sesli deneyimler, modası geçecek bir alan olarak görülse de 2022 yılında hala popüler. Özellikle podcastler ile yakalanan yeni trend, sesli deneyimlerin artmasında en önemli etkenlerden birisi. Spotify gibi popüler uygulamalar, kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşaması adına özel ses araçlarını test ediyor.  E-ticaret alanında da sesli deneyimlerin günden güne artmaya başlaması, trendin hızlı bir şekilde entegre edilmesini sağlıyor. Yazı yerini alacak ses, kullanıcıların ses kayıtlarıyla inceleme yapmasını, değerlendirmelerde bulunmasını sağlayacak.

2.      Canlı yayın alışverişleri

Canlı alışveriş, e-ticaretteki bir sonraki trend. Instagram Live, YouTube gibi popüler platformlarda örneklerini görmeye başladığımız canlı alışveriş, hem tanıtım hem de kolay bir şekilde ürüne sahip olmayı sağlıyor. 2021 yılı genelinde yapılan canlı yayın alışverişlerinde klasik e-ticaret çalışmalarına göre 10 kata varan bir dönüşüm alınmış durumda. Sadece ABD’deki canlı alışveriş sektörünün 35 milyar dolara ulaşacağının öngörülmesi, canlı yayın alışverişlerinin e-ticaret uygulamalarında ne kadar önemli bir etken olduğunu gösteriyor.

3.      Şimdi al, sonra öde hizmetleri

Dünya genelinde Apple, Klarna ve Afterpay gibi şirketler tarafından sunulan Türkiye’de ise HepsiBurada gibi alışveriş platformlarında yer bulan şimdi al, sonra öde sistemi, kullanıcılar için oldukça cazip. Bu sistemi benimseyen e-ticaret uygulamalarındaki etkinlikler artarken kullanıcıların daha uygun ödeme şartlarına sahip olmasını sağlıyor ve ürünü satın almak için beklemesini gerektirmiyor.

4.      CTV reklamcılığı

Connected TV (CTV) reklamcılığı pazarlama sektörünün en önemli kanallarından birisi haline geldi. Apple’ın iOS 14.5 ve Google’ın 3. Parti cookie’leri devre dışı bırakmasıyla çok daha kritik hale gelen CTV; pazarlamada kartların yeniden dağıtılmasını sağladı. Yurt dışında başarılı örnekleri olan CTV reklamcılığı,  e-ticaretin büyümesindeki bir diğer trend, etken olacak.

5.      Headless commerce

Farklı dijital alanların birbiriyle bağlanmasını ve böylece farklı pazarlarda daha yüksek etkileşimin sağlanması adına headless teknolojileri büyük önem kazandı. Shopify, Twitter Shops ve Shop Spotlight gibi örnekler, teknolojinin gelecekte çok daha yaygın hale gelmesini sağlayacak.

6.      Artırılmış gerçeklik

Arttırılmış gerçeklik, artık yeni bir teknoloji olarak görülmüyor. Ancak kullanımı her geçen gün yaygınlaştığı için e-ticarette de yeni bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Mevcut teknolojinin 2028 yılına kadar pazarda yüzde 20’lik bir paya ulaşması bekleniyor. Bu da teknolojiye ve değişime ayak uyduran e-ticaret uygulamalarının daha hızlı bir şekilde büyümesinde önemli bir rol oynayacak.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir