Yerli ve elektrikli araçların ÖTV'leri iade edilecek - Haberler - indir.com

Yerli ve elektrikli araçların ÖTV'leri iade edilecek

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-09 15:03:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

IMEI, klonlanmış akıllı cep telefonların yurt dışına çıkış harç ücreti ve bununla beraber aynı zamanda elektrikli otomobillere verilen destek ile ilgili maddelerin içinde yer aldığı torba yasa Meclis'e sunuldu. Söz konusu bu torba yasanın detayları yazımızda yer alıyor. Meclise sunulan bu torba yasası toplam 32 maddeden oluşuyor. Yasanın meclise sunulduğunu dün bildirmiştik. Dün itibariyle gündeme gelen IMEI'si kopyalanmış cep telefonların yurt dışına çıkış zammı ve bununla beraber IMEI'si kopyalanmış akıllı cep telefonların kapatılması tekliflerinin detayları artık belirlendi. Bu bilgiler ortaya çıkarken aynı zamanda elektrikli otomobillere verdi desteği maddesi de söz konusu bu yasa teklifinin içerisinde yer alıyor. 

Elektrikli, yerli üretim otomobillere destek geliyor

Yerli üretim kapsamında karşımıza çıkan otomobillerden yüzde 3 ile 15 arasında ÖTV vergisi alınıyor. Şöyle ki motor gücü 85 kW'ın altında yer alan otomobillerden yüzde 3 oranında, 25 ile 120 kW arasında motor gücüne sahip olan otomobillerden yüzde 7 oranında, 120 kW'ın üzerinde olan otomobillere ise yüzde 15 oranında bir ÖTV vergisi alınıyor. Dün itibariyle gündeme gelen torba yasa ile beraber, Ar-Ge çalışmaları ve bununla beraber üretimi de ülkemizde yapılan elektrikli otomobillerin ÖTV ücretlerinin üreticiye iade edilme işlemleri gerçekleşecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, söz konusu bu elektrikli araçlar üzerinden alınan ÖTV vergisini, üçer aylık süreler ile geri ödeyecekler ya da bu parayı vergi borçlarından düşecekler. Yapılacak olan bu vergi desteği 31 Aralık 2035 yılına kadar devam edecek. 

Türkiye’de katlanabilir modellerde ÖTV ne olacak?Türkiye’de katlanabilir modellerde ÖTV ne olacak?

Telefonların IMEI kopyalama işlemi sona erecek

Dün itibariyle gündemde yerini alan yeni torba yasasının içeriklerine göre IMEI'si kopyalanmış cep telefonların ya da diğer akıllı cihazların, tam 4 ay içerisinde kullanıma tamamen kapatılacak. Şöyle bir durum var ki, yasanın yürürlüğe girmesinden önce IMEI'si kopyalanmış cep telefonları için bir kereliğe mahsus olmak üzere ad uygulanacak. IMEI'si kopyalanmış akıllı cihaz kullanan vatandaşlar, 1 yıl içerisinde 250 lira şeklinde belirlenen cezanın ödenmesi halinde akıllı cihazlarını kullanmaya devam edebilecekler. Bu yöntem doğrultusunda kayıt işlemleri gerçekleştirilen telefonlar, sadece başvuru yapılan telefon numarası ile kullanılmaya devam edilecek. Yani farklı bir numara ile telefon kullanılamayacak. 

Söz konusunun yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber IMEI'sinin klonlandığı tespit edilen cep telefonları ise kesinlikle kaydedilmeyecek. Bu sayede IMEI bilgileri kopyalanmış olan telefonlar tamamen ortadan kaldırılacak. Bu yasa ile beraber cep telefonların IMEI'sinin kopyalanma durumu tamamen ortadan kaldırılacak. 

Şunu da eklemek gerekiyor ki IMEI'si kayıt edilip, 7 yıl boyunca herhangi bir şebekeye bağlı olmadan çalışan cihazların IMEI kaydı düşürülecek. Bu şekilde IMEI kaydı düşürülen cep telefonlarının sahipleri, yeni bir başvuruda bulunmaları halinde söz konusu bu akıllı cihazların IMEI'si tekrar aktif hale getirilecek. 

Elde edilen verilere baktığımızda yılda yaklaşık yüz binlerce IMEI numarasının kopyalanma işlemi gerçekleştiriliyor. Yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa ile beraber tüm bu durumların ortadan kalkması planlanıyor. Daha önce de pasaport kayıt işlemlerine zam yapılan ve bu sayede de farklı kişilerin pasaportuna kayıt edilme işlemine son verilmişti. 

 


Akıllı Telefonlardaki ÖTV Yüzde 50'ye ÇıkabilirAkıllı Telefonlardaki ÖTV Yüzde 50'ye Çıkabilir

PAYLAŞ