Türkiye’de katlanabilir modellerde ÖTV ne olacak? - Haberler - indir.com

Türkiye’de katlanabilir modellerde ÖTV ne olacak?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-27 15:30:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Akıllı Telefonlar

Tüm dünyada büyük bir ilgi çeken katlanabilir telefon modelleri için fiyatlar kullanıcılarda büyük bir tedirginlik yarattı. Öyle ki sadece yurt dışındaki satış fiyatları dahi 2 bin doları aşan cihazların Türkiye'deki satış döneminde ek vergi ödemeleri nedeniyle çok daha yüksek seviyelere çıkması öngörülüyor. Bu nedenle de kullanıcılar cihazların Türkiye'de satışa çıktıktan sonra ÖTV başta olmak üzere vergilendirmelerinin nasıl olacağını merak ediyor. Konu ile ilgili ilk açıklama ise KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak’tan geldi. 

Samsung katlanabilir akıllı telefonu hakkında önemli bir ipucu

Samsung Galaxy Fold lüksü isteyenlere özel!Samsung Galaxy Fold lüksü isteyenlere özel!

“Tablet olarak kabul edilirse…”

Direktör tarafından yapılan açıklamalarda vergi konusunda özellikle cihazların tablet olarak kabul edilmesi halinde ciddi bir fiyat farkının olabileceği vurgulandı. Bu nedenle cihazların Türkiye'deki resmi işlemlerini bakılması gerekiyor. Cihazların tablet olarak kabul edilmesi halinde ek ücret ödenmesine gerek kalmaması söz konusu. Buna rağmen özellikle bu haberler sonrasında mevcut düzenlemelerdeki diğer önemli kriterler de gündeme getirildi.

GSM kullanımı muafiyet getirmeyebilir

GSM üzerinden telefon yapabilen tabletler de yine telefon gibi resmi işlem görüyor ve vergiye tabi tutuluyor. Bu açıdan bakıldığında mevcut katlanabilir telefonlar Türkiye'de mevzuat olarak tablet şeklinde kabul edilse dahi GSM desteği olması nedeniyle ücretlendirmeye maruz kalacak ve bu nedenle de cihazlardaki ÖTV gibi ek vergiler ödenmeye devam edecek.

Bu durumun ortaya çıkması ile birlikte 2 bin 229 Euro gibi yüksek etiket fiyatları ile satışa hazırlanan katlanabilir telefon modelleri ek ücretler ile birlikte Türkiye'de alım gücünü çok daha zorlayacak. Bu durum telefonlara erişimi zorlaştıracak. Şu an için merak edilen cihazların Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra alacağı etiket fiyatı.

Google'ın katlanabilir telefon için çalıştığı iddiası doğru mu?



PAYLAŞ