WhatsApp gizlilik politika ihlali yüzünden Almanya'dan ceza - Haberler - indir.com

WhatsApp gizlilik politika ihlali yüzünden Almanya'dan ceza

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-15 11:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz sene WhatsApp tüm dünyada büyük bir tartışma yaratan WhatsApp gizlilik sözleşmesi hakkında tepkiler yükselmeye devam ediyor. Bu sözleşmenin ardından pek çok ülkede soruşturma altınına alınan WhatsApp için bir alman şirketi uygulamanın güncellenmesini durdurabilmek adına yasal işlem başlattı.

Kullanıcılara sunduğu gizlilik sözleşmesiyle ilk günden beri tepkilerin odağına olan WhatsApp her ne kadar bu kararından vazgeçemeyeceğini söylese de şirketin bu kararı uygulamanın pek de yararına olmayacak gibi duruyor.  Konu hakkında ortaya atılan yeni iddialar şirketin uygulamak istediği politikanın önemli yasal sorunlar yarattığı yönünde. Konuyla ilgili bir haberi kaleme alan Bloomberg‘in yayımladığı habere göre Hamburg Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komiseri olan Johannes Caspar, Facebook’un yeni gizlilik politikası güncellemesini durdurmak için işlem başlatıldığını açıkladı. Facebook‘un WhatsApp‘tan sağladığı tüm verileri toplayarak, şirketin diğer uygulamalarında pazarlama ve reklamcılık işini oldukça büyütmesinden korktuklarını söyleyen Johannes Caspar, bu neden dolayı şirketin yeni politikanın durdurulmasını istediklerini dile getirdi.

WhatsApp'da Netflix virüsü yayılıyor!WhatsApp'da Netflix virüsü yayılıyor!

Caspar konuyla ilgili açıklamasında “Şu anda, WhatsApp ile Facebook arasındaki veri paylaşım hükümlerinin gönüllü ve bilgilendirilmiş rıza eksikliği nedeniyle hukuka aykırı bir şekilde uygulanmasının amaçlandığına inanmak için nedenler var. Milyonlarca insan üzerindeki yasa dışı rıza baskısına son verildiğinde, veri öznelerini korumak amacıyla resmi bir idari prosedür başlatıldı” ifadelerine yer veri.

WhatsApp CEO'u gizlilik sözleşmesi hakkında yeni açıklama yaptı

Johannes Caspar’ın bugün itibariyle başlattığı yasal sürecin şirketin kullanıcıları sözleşmeyi kabul etmeye ya da uygulamayı bırakmaya zorladığı 15 Mayıs 2021 tarihinden önce sonuçlanması bekleniyor. Ancak bu karar sadece Almanya için geçerli olacak. Fakat yine de kararın Facebook’un aleyhine sonuçlanması durumunda diğer ülkeler içinde önemli bir emsal oluşturacağını söylemek yanlış olmaz.

Bundan dört sene önce aynı kurum Facebook şirketleri arasında bilgi paylaşımıyla ilişki değişikliklerle hakkında da şirketle ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın sonunda Facebook ve WhatsApp arasındaki veri paylaşımı, AB‘de o zamandan beri diğer bölgelere nazaran daha sınırlı bir hale getirilmişti. Facebook’un WhatsApp için yeni yayımlamak istediği bu güncelleme ise dünya çapında büyük bir tepki aldı ve uygulamanın kullanıcı kaybetmesine neden oldu. Eğer bu dava Facebook’un aleyhine sonuçlanır ve diğer ülkelerde harekete geçerse Facebook kullanıcıları kabul etmeye zorladığı sözleşmeden vazgeçmek zorunda kalabilir.


WhatsApp'da büyük açık, hesabınız kapanabilirWhatsApp'da büyük açık, hesabınız kapanabilir
WhatsApp hesaplarının kalıcı olarak banlanmasına neden olan bir güvenlik açığı tespit edildiWhatsApp hesaplarının kalıcı olarak banlanmasına neden olan bir güvenlik açığı tespit edildi

PAYLAŞ