Türkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladı - Haberler - indir.com

Türkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-10 14:46:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Siber saldırı yalnızca bireylere karşı yapılan saldırılar değildir. Çoğu zaman ülkelere ve kurumlara yönelik olarak saldırılar söz konusu oluyor. Kişisel verileri ele geçirmek için girişimlerde bulunan saldırganlardan ve saldırılardan korunmak için siber güvenliği üst seviyede tutmak son derece önemli. Türkiye’nin siber güvenlik üssü diyebileceğimiz Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), 10 Şubat günü açılıyor.

Türkiye’nin siber güvenlik üssü açılıyor

Microsoft 2020’nin siber güvenlik trendlerini açıkladıMicrosoft 2020’nin siber güvenlik trendlerini açıkladı

Türkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladı

Tamamen yerli imkanlar ve Türk mühendislerince geliştirilen AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi siber güvenlik yazılımlarının kullanılacağı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Siber saldırganlar; siber uzayda karmaşık, etki seviyesi artan, küresel ölçekli faaliyetler yürütüyor. Bu durum bireylerin, kurumların, hatta aynı anda birden fazla ülkenin etkilenmesine sebebiyet veriyor.

Hem küresel hem ulusal düzeyde bu kadar önemli bir hale gelen siber tehditler karşısında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafınca kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ülkemizin siber sınırlarını 7 gün 24 saat koruyor.

USOM bünyesinde siber uzmanların istihdamı sağlanacak. Ayrıca ek olarak USOM koordinasyonunda iletişim alanından savunmaya, finans ve bankacılıktan sağlığa kadar hemen hemen her sektörde 1.300 kurum ve kuruluşta SOME ekipleri de yer alıyor.

USOM bugün itibari ile 1.300 kurum ve kuruluştan 3909 Siber Güvenlik Uzmanı ile siber tehdit istihbaratını paylaşan bir yapıyı oluşturmuş vaziyette.

Siber yıldızlar keşfediliyor

Siber Yıldız yarışması ilk defa 2017 senesinde düzenlendi. Yoğun bir katılımın yaşandığı yarışmanın ikincisi ise 2019 yılında 3.174 kişinin katılım sağlaması ile gerçekleştirildi. Siber yıldız yarışmalarına mezuniyet şartı olmadan katılımcı kişiler kabul edilerek ülkemizin siber güvenlik alanındaki potansiyelinden azami ölçüde faydalanması amaçlanıyor. Söz konusu bu yarışmalarda başarılı olanların bir kısmı da USOM'da istihdam sağlanıyor.

Bunun yanı sıra siber güvenlik eğitimleri ile kritik sektörlerde faaliyet gösteren siber güvenlik uzmanlarının yetenekleri biber olaylara karşı hazırlık kapasitesi geliştiriliyor. BTK bünyesinde kurulan BTK Akademi ile tamamen ücretsiz bir şekilde verilen eğitimler ile 4.500'ün üzerinde katılımcı kapsamlı bir güvenlik eğitimine alınıyor.

USOM bünyesinde Fetih Siber Talimhane yer alıyor. Burada katılımcılar gerçek senaryolarla siber güvenlik testleri yapabiliyor.


2020 Siber Güvenlik Trendleri2020 Siber Güvenlik Trendleri

PAYLAŞ