Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu "Yılın en iyi rekabet kararı" ödülünün adayı oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-12 17:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Ülkemizde 2020 yılındaki Rekabet Kurumu’nun Google’a karşı göstermiş olduğu soruşturma ve kararlar, Global Competition Review tarafından dünyadaki “Yılın En İyi Rekabet Kararı” kategorisinde aday oldu. Adaylar arasında ise Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerin yürüttüğü soruşturma ve kararlar yer alıyor. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde Facebook ve Google gibi büyük teknoloji markaları pazarda yarattığı rekabet sorunları ile mücadelesini sürdürüyor. Adil rekabetin sağlanmasına yönelik kararların alınması ve uygulanması için gerçekleştirilen bu soruşturmalar, bazı zamanlarda şirketlere para cezası olarak gerçekleşiyor. Bazı anlarda ise şirketlerin bu uygulamalarında değişikliklere gitmesi kararı çıkıyor.

Türkiye ise benzer soruşturmaları yürütmeye devam ederken, geçtiğimiz yıl Google ile benzer içerikte soruşturmalar yürütmüş ve iki soruşturma neticesinde ise Google’a Rekabet Kurumu tarafından para cezası verilmişti. Rekabet Kurumu’nun bu kararları “Küresel Rekabet Ödülleri” arasında dünya genelinde 2020’de bir rekabet otoritesi yada mahkeme tarafından gerçekleştirilen en iyi uygulamalardan olmayı başardı.

PUBG: New State'in Google Play'deki erken kayıt sayıları 5 milyonu geçtiPUBG: New State'in Google Play'deki erken kayıt sayıları 5 milyonu geçti

Rekabet Kurumu, en iyiler arasına adaya gösterildi

Rekabet Kurumu baktığımız zaman 2020 yılı içinde Google için iki farklı soruşturma gerçekleştirdi. Bunlardan birincisi Google’ın genel arama pazarındaki durumunu kötüye kullanıp, çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmasıydı. Bu karar kapsamında ise Google’a 98 milyon TL idari para cezası vermişti. Rekabet Kurumu’nu aday yapan diğer karar ise Google’ın Adwors reklamları ile organik sonuçların içerik hizmetlerini pazardaki faaliyetlerini zorlaştırdığına yönelik olmuştu. Bu karar kapsamında ise 197 milyon TL idari para cezası verildi.

Bunların neticesinde ise  'genel arama sonuçlarının en üstüne, reklam niteliği belirsiz olarak ve yoğun bir şekilde metin reklamlarına yer vererek kendisine reklam geliri getirmeyen organik sonuçların içerik hizmetleri pazarındaki faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği' sonucu ortaya çıkıyor.


Google ırkçılık şikayetinde bulunan çalışanlarını istifaya mı sürüklüyor?Google ırkçılık şikayetinde bulunan çalışanlarını istifaya mı sürüklüyor?
Google Pixel telefonlar artık kalp atışlarını ölçebilecekGoogle Pixel telefonlar artık kalp atışlarını ölçebilecek

PAYLAŞ