NHSX uzmanları Apple ve Google'ın geliştirdiği koronavirüs uygulamasını reddetti
Kategori : Akıllı Telefonlar
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Örgütü (NHS), Apple ve Google’dan gelen koronavirüs için geliştirdikleri takip uygulaması planını reddetti.
Pandemiyle mücadele ettiğimiz bu günlerde, dünyanın dört bir yanından pek çok kişi sokağa çıkmaya korkuyor. Bildiğiniz gibi bu günlerde sokağa çıkmak zorunda olduğunuzda sosyal mesafeyi korumanın ve temas kurmamanın hayati önemi var. Tabi bu dönemde en büyük konulardan biri de salgın takibi.
Bu konuda güçlerini birleştirme kararı alan teknoloji devleri Google ve Apple, taşıyıcılarla ve hastalarla teması olabildiğince en az indirmek için yeni bir teknoloji geliştirmeyi önerse de Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Örgütü (NHS), merkezi bir sistemin kullanılmasında ısrarcı.
NHSX doktorlarından Profesör Christophe Fraser, konuyla ilgili olarak BBC’ye yaptığı açıklamada kendi önerdikleri sistemin daha hızlı bilimsel veri toplayabileceğini ve deneyiminin daha kolay olduğunu dile getirdi. Bu noktada öncelikli amacın hastalıktan etkilenme riski taşıyan insanları uyarmak olduğunu vurgulayan Fraser bunun merkezi bir sistemle daha kolay olacağını düşündüklerini belirtti.
Ancak Birleşik Krallık’ın bu tutumu; İsviçre, Estonya ve Avustralya’nın Kızılhaç organizasyonları ve Avrupa çapında faaliyet gösteren DP3T isimli merkezi olmayan bir tasarım sistemini getirse de, Fransa’da merkezi sistemi savunan ülkeler arasında.
Inria’nın da ekibinden pek çok uzmanın yer aldığı ülkedeki yüzlerce siber güvenlik uzmanı ise kararın gözden geçirilmesi için açık bir mektuba imza attılar. Bu konuda Avrupa Komisyonu ise hem merkezi hem de merkezi olmayan sistemi kabul edebileceğini resmi olarak açıklamıştı.
Ancak bu konudaki karar verme sürecindeki farklılıkların sistemlerin geliştirilmesi ve uygulanmasında olumsuz bir etkiye sahip olduğu da bir gerçek. Merkezi olmayan sistemlere baktığımızda Google’ın amaçları arasında bu hafta kendi modellerine uygun bir API yayınlamak yer alırken, Apple ise Bluetooth teknolojisine dayanan bir yönteme odaklanmış durumda.
Uzmanlar kararın yeniden değerlendirilmesini istiyor
Birleşik Krallık’ın yöntemi ise telefonlarda arka planda uygulamayı çalıştırarak daimi olarak veri toplamayı temel alan bir sitem. Anlık olarak aktifleşme özelliğine sahip olması beklenen bu sistemin tekrar tekrar geri plana dönmesi veri toplamayı kolaylaştırsa da bunun akıllı telefonlarda çok büyük bir enerji tüketimi olduğunu da belirtmek gerek. Apple’ın sisteminde ise aktifleşme işlemine gerek kalmıyor.
Apple ve Google'ın geliştireceği koronavirüs takip sistemini kimler kullanamayacak?
Apple ve Google’ın ortak olarak geliştireceği sistemde ise iki akıllı telefon birbirine yakınlaştığında anahtar kodları değiştirilerek bilgilendirmede bulunuluyor. Bu yöntemin sürekli şifrelerle güncellendiğinden hem daha güvenli, hem de hack yoluyla müdahale edilmesi merkezi sistemlerden daha zor olması bu sistemi daha güvenli kılıyor. Koronavirüs salgını döneminde takip sistemi için akıllı telefonları kullanmaya kararlı olan ülkelerin hangi yöntemde karar kılacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.