Instagram'dan algoritma açıklaması        - Haberler - indir.com

Instagram'dan algoritma açıklaması       

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-09 16:00:03
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Adam Mosseri tarafından Instagram'ın resmi blog adresi üzerinden yapılan paylaşılan yeni bir blog yazısı, Instagram’ın nasıl çalıştığına dair merak edilenlere yanıt oldu.

Instagram'da kullanıcı takibinde nasıl bir algoritma geliştirildiği ve Instagram'ı açtıktan sonra mevcut içeriklerin neye göre sıralandığı oldukça merak ediliyor. Bu konu ile ilgili bugüne kadar sessizliğini korumayı tercih eden Instagram, 8 Haziran tarihinde yeni bir blog yazısı ile bu duruma açıklık getirdi.

Instagram isteğe göre beğenileri göstermeyi başlattıInstagram isteğe göre beğenileri göstermeyi başlattı

“Anlamadığınız şeye güvenmek zordur.”

Adam Mosseri imzalı yazı, ilk giriş cümlesiyle dahi oldukça dikkat çekti. “Anlamadığınız şeye güvenmek zordur.” diyerek konuya giriş yapan Adam Mosseri, özellikle Instagram'ın algoritmasına dair ilk günden beri çok fazla yanlış anlamanın olduğunu ve bu nedenle de yardımcı olmak adına Instagram'ın nasıl çalıştığına ışık tutmak istediklerini ifade etti.

“İnsanları denetleyen bir algoritmamız yok!”

Instagram'ın uygulamada insanların ne yaptığını ya da neleri gördüğünü denetleyen tek bir algoritmasının bulunmadığını belirten Adam Mosseri, çeşitli algoritmalar, sınıflandırıcılar ve takip sistemlerinin bulunduğunu belirtti. Her bir algoritmanın kendine göre bir çalışma prensibinin ve hedefinin olduğunu da net bir şekilde dile getiren ünlü isim, algoritmanın değişimini tarihsel süreçleri ile detaylı olarak aktardı.

Buna göre; 2010 yılında temel özellikleri ile kullanıma sunulan Instagram, ana akışta kronolojik sırayla fotoğraflara yer veriyordu. 2016 yılında ise özellikle kullanıcıların %70'e yakın içeriği kaçırdığını tespit eden Instagram yönetimi bu doğrultuda geliştirmeler yapmaya başladı. Hikayeler bölümünde daha çok yakın arkadaş çevresini ön plana çıkarmaya çalışan Instagram, keşfet bölümünde ise tamamen kullanıcıların arkadaş çevresinden bağımsız olarak ilgi alanlarına yönelik içerikler sunmaya başladı.

Ana akış ve hikayelerdeki sıralama neye göre belirleniyor?

Bu noktadan hareketle özellikle akış ve hikayelerin neye göre sıralandığında yönelik açıklamalarda bulunan Adam Mosseri, kullanıcının ilgi gösterdiği ve daha fazla incelediği içeriklerden sinyaller aldıklarını ve hikayeler bölümündeki sıralamanın da bu doğrultuda hazırlandığını söyledi. Açıklamalara göre sıralamadaki önemsenen bazı detaylar yerler şöyle;

  • Paylaşılan bir içeriğin diğer kullanıcılar tarafından ne kadar çok etkileşim aldığı ve görüntülendiği
  • Paylaşım yapan kişinin içeriklerinin daha önce kullanıcı tarafından incelenip incelenmediği ya da beğenilip beğenilmediği
  • Kullanıcı tarafından beğenilen gönderi türleri ve analizler doğrultusunda eşleşme sağlayan içerikler
  • Yeni bir paylaşım yapan kişiyle kullanıcının yakın tarihte etkileşime geçip geçmediği

Belirtilen kriterler gibi bir dizi farklı sinyal üzerinden araştırma yapan Instagram, böylece kullanıcılar için özel ve kişisel bir akış, hikaye sistemi oluşturuyor.

Keşfet sıralaması neye göre belirleniyor?

Özellikle daha fazla kullanıcıya ulaşmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği detaylardan birisi Instagram'daki keşfet sıralamalarının neye göre yapıldığı. Bu konuya da değinen Adam Mosseri keşfetteki içerikleri, kullanıcıların önceki beğenileri ve aramalarına yönelik sıralandığındı ifade etti. “Diyelim ki yakın zamanda San Francisco'nun hamur tatlısı şefi Cathay Bi'nin (@dumplingclubsf) birkaç fotoğrafını beğendiniz. Daha sonra Cathay'in fotoğraflarını başka kimlerin beğendiğine ve sonra bu insanların başka hangi hesaplarla ilgilendiğine bakarız.“ diyen Adam Mosseri, kullanıcının etkileşime girdiği içeriklerin, diğer kullanıcılarla karşılaştırıldığını ve ortak ilgilere yönelik içeriklerin ön planda tutulduğunu aktardı.

Instagram için yapılan bu açıklamalar, özellikle kullanıcı odaklı bir sistemin ve Instagram'daki tüm etkileşimlerin ön planda tutulduğunu net olarak gösterdi.


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ