Google Konum Geçmişi Hapis Yatmasına Sebep Oldu - Haberler - indir.com

Google Konum Geçmişi Hapis Yatmasına Sebep Oldu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-15 11:21:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Google'ın en önemli hizmetlerinden biri Harita Zaman Çizelgesi özelliğidir. Peki sizde Google'ın Haritalar Zaman Çizelgesi özelliğini bilmeyenlerdenseniz, yazımızın içeriğinde yer alan detayları değerlendirebilirsiniz. Milyonlarca Gmail kullanıcısından biriyseniz ve Gmail uygulamasının konum geçmişini aktif hale getirdiyseniz ziyaret ettiğiniz yerler bu zaman çizelgesinde listelenecek. Google tarafından sunulan bu özellik hem faydalı hem de zaman zaman zararlı olabilecek içerikler sunmaktadır. Daha önce seyahat ettiğiniz yerlere ve hatta kat edilen mesafelere tekrar bakmak isterseniz bu özellik sizin için oldukça faydalı seçenekler sunar. Fakat, bu uygulamadan haberdar olanlar sadece siz değilsiniz. Polislerde bu sistemden faydalanarak çeşitli işlemler gerçekleştirebiliyor. Şöyle ki, polis bu özellik sayesinde elde ettiği veriler ile suçluları bulmak için kullanıyor ve bu da zaman zaman çeşitli sorunları beraberinde getirebiliyor. 

Google konum geçmişi polis tarafından takip ediliyor

Herhangi bir konumda suç işlendiği taktirde Google'dan konum geçmişi hakkında geriye dönük bilgi alınması sadece polislerin suçluları ya da şüphelileri bulmalarına yardımcı olmak ile kalmıyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda suç işlendiği anda yakın konumda bulunan kişiler de tespit ediliyor. Böylelikle görgü tanıkları da kolaylıkla tespit edilebiliyor. Suç işlendiği taktirde suçluların nerede oldukları ya da şehir değiştirse de nereye gittikleri kolaylıkla Google konum geçmişi üzerinden tespit edilecek. Google konum geçmişinin takip ediliyor olması hem faydalı hem de zaman zaman zararlı olabiliyor. 

Google Asistan'da reklam dönemi başladı!Google Asistan'da reklam dönemi başladı!

Bunların yanı sıra şu da bir gerçek ki, Google, doğrudan bölgede yer alan kişilerin kimliklerini paylaşmıyor. Polis eğer tarafından gerekli kanıtları sunabilirse, şüphe uyandıran kişilerin ya da tanık olacağı düşünülen kişilerin bilgileri ancak bu şekilde paylaşılıyor. Elde ettiğimiz bilgilere baktığımız taktirde bu durum bazen yanlış anlaşılmalara da sebep olabiliyor. Yanlış anlaşılan duruma örnek vermek gerekirse Phoenix’te yaşanan olayı baz alabiliriz. Söz konusu olaya konu olan şahıs arabasını bir arkadaşına veriyor ve bu kişi de araba ile hemen sonra bir cinayete karışıyor. Suç işlendiği esnada şahsın araç ile akınlarda olması ve bununda Google üzerinden tespit edilmiş olması tutuklanmasına neden oldu. Cinayet ile suçlanan şahıs hapishanede yaklaşık bir hafta geçirdikten sonra, olay hakkında yeni delillerin ortaya çıkması ile beraber şahıs serbest kalıyor. Fakat adamın yaşadığı korkunç olayın herhangi bir geri dönüşü söz konusu değildir. 

Yanlışlıkla tutuklanma olayına dair yapılan araştırmalara göre son yıllarda yaşanan artış sonrasında Google'ın kimlik paylaşımı için polisten çok daha fazla bilgi talep ettiği, bunun ardından polisin istediği bilgiyi yaklaşık altı ay sonra alması durumu söz konusu. Google'da çalışan bir kişi, yaklaşık bir hafta içerisinde polisin 200'den fazla bilgi talebinde bulunduğu açıklandı. Teknolojik ögelerin bu şekilde fayda sağlıyor olması her zamankinden daha iyi olsa da zaman zaman çok çirkin olaylara da tanık oluyoruz. Yaşanan bu olaylar akıllara Apple ve FBI krizini getiriyor olsa da, şirketlerin gerektiği taktirde verilerin paylaşmak zorunda olmasının yasak olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. 

 


Samsung kullanıcıları, Google Pixel'e yöneliyorSamsung kullanıcıları, Google Pixel'e yöneliyor

PAYLAŞ