Estonya, kamu hizmetlerinde yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaya başladı - Haberler - indir.com

Estonya, kamu hizmetlerinde yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaya başladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-20 15:52:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Dünyanın en gelişmiş dijital toplumlardan biri olan Estonya, vatandaşlarının kamu hizmetlerinin yüzde 99'unu dijital olarak alabilmesi hedefi ile başlatmış olduğu atılımların sonuçlarını almaya devam ediyor. 90'lı yıllardan bu yana bir dijitalleşmeye yatırım yapan ve bir e-devlet inşa eden Estonya, ulusal yapay zeka (AI) stratejisi ‘KrattAI’ doğrultusunda yapmış olduğu yatırımlar ile kamu hizmetleri için konuşlanmış 30'un üzerinde yapay zeka çözümü kullanıyor.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak yeniden bağımsızlığını kazanan Estonya, Son 20 yıl içerisinde yapmış olduğu atılımlar ile geleneksel bir devletten dijital bir topluma doğru evrilmeyi başardı. Dünyanın en gelişmiş dijital toplumu olma amacıyla bu alanda uzun yıllardır çalışmalar gerçekleştiren Estonya'nın yapay zeka stratejisi “KrattAI” bugün ise büyük bir dönüşüme hizmet ediyor.KrattAI, Estonya Hükümeti'nin 2014 senesinde hayata geçirdiği e-oturum (e-residency) programından sonraki en büyük inovasyon projesi olarak da ayrıca dikkat çekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok yasağı için kolları sıvadıABD Başkanı Donald Trump, TikTok yasağı için kolları sıvadı

Estonya, vatandaşlarının kamu hizmetlerinin %99'unu dijital olarak alabilmesi için devreye almış olduğu yatırımlar ile bugün birçok hizmeti dijital ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak sunabiliyor. Teknoloji dünyasının saygın yayınlarından birisi olan Wired'ın araştırmasına göre Estonya, dünyada en gelişmiş dijital toplumuna sahip bulunuyor.

Estonya’nın ulusal yapay zeka stratejisi: “KrattAI”

Estonya hükumeti yapay zeka stratejisi "KrattAI"yı oluşturmadan önce ilk olarak yapay zekanın kamu ve özel hizmetlerde kullanımını ve getirilerini araştırdı. Bu planı hayata geçirmekteki zorlukları yok etmek için ise yasal bir stratejik çerçeve oluşturulmasına karar verildi. 2019-2021 döneminde 10 milyon avroyu aşkın yatırım yapılmasını kararlaştırdı.

“KrattAI”, esasında yapay zeka çözümlerinin devlet ve kamu hizmetlerinde yayın bir şekilde kullanılması, böylece verimlilik ve kolaylık yaratılmasını amaç ediniyor. Estonya halkının, yapay zeka tabanlı sanal asistanlar ile devlet dairelerindeki işlerini kolayca halletmesi amaçlanıyor. Bu strateji kapsamında şu an 30'u aşkın yapay zeka hizmeti halka sunuluyor. 

Estonya, Türk girişimciler için de yeni fırsatların kapısını aralıyor

Dijital dönüşüm ve girişimciliğe yapmış olduğu yatırımlar ile bugün dünyanın en iyi girişim ekosistemine sahip olan ve 1,3 milyonluk nüfusuna rağmen değeri 1 milyar doların üzerinde 4 genç teknoloji şirketi (unicorn) çıkaran Estonya, Türk girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor.

Estonya'nın dünya üzerinde ilk defa uygulamaya geçirdiği, dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşlarına resmi dijital kimlik elde etme hakkı sunan e-Residency (e-Oturum) programı, dünyanın herhangi bir yerinden Avrupa Birliği (AB) pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajları sunarken, AB üyesi ülkeler ile AB ortak pazarının sağlamış olduğu imtiyazlar ile ticaret yapma imkanı tanıyor. 

Bugüne kadar 2600’ü aşkın T.C. vatandaşı ‘e-Oturum’ aldı

AB ortak pazarında iş yapmak isteyen ve diğer şirketler ile rekabet ederken geride kalmamak isteyen Türk girişimci kişiler Estonya'nın Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı yoğun ilgi gösteriyor 2600'ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının "e-Oturum" aldığı program, dünya çapında 65 binin üzerinde kişiye ulaşırken, şimdiye kadar Türkiye'den e-Oturum (e-Residency) yoluyla kurulan şirketlerin sayısı ise 650’yi aştı.



PAYLAŞ