Bir Şirket Daha Huawei ile İlişkilerini Kesti
Kategori : Teknoloji
Bir kaç gündür teknoloji gündemini her zamankinden daha da hareketli hale getiren Huawei ve ABD arasında yaşanan gerilimin sonucunda ortaya çıkan yenilikler ile karşı karşıya geliyoruz. Şöyle ki ABD'nin vermiş olduğu bir karar doğrultusunda teknoloji sektörünün ileri gelen isimleri Huawei ile aralarında bulunan ilişkilere son verme ya da askıya alma kararı verdiler. Bunun başında olan ve en çok ses getiren isimlerden biri Google oldu. Google'ın ardından Intel ve Qualcomm'un da Huawei ile aralarında olan ilişkiye son vermeleri gündem de adeta bomba etkisi yaratmaya yetti. Yaşanan bu olaylar karşısında Huawei çok ciddi problemler ile karşı karşıya kaldı.
Şimdi ise, Huawei ile aralarında ilişkiyi sonlandıran şirketlerin arasında bir yenisi daha eklendi. Google ile bağlantıları kopan teknoloji devi şirket, gelecek günlerde daha büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olacak donanımsal bir gücü kaybetti. ABD ile Çin arasında yaşanan gerginlik ve Trump'ın vermiş olduğu son karar gereğince Huawei ile Amerika merkezli şirketler arasında çok ciddi açılmalar söz konusu oldu. Yaşanan bu olaylar karşısında il ve neredeyse en büyük darbeyi de Android lisansını kaybetmek ile yaşayan Huawei, şimdi ise ARM şirketi ile karşı karşıya gelmiş durumda.

Huawei, donanımsal gücünü de kaybediyor
ABD ile arasında yaşanan olaylar sonrasında büyük şirketler ile anlaşmaları bozulan Huawei'e şimdi de ARM şirketinden bir darbe geldi. BBC'de yer alan haberlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda Japonya merkezli SofBank’ın sahibi olduğu İngiltere merkezli yarı iletken ve çip üretici şirketi olan ARM de Çinli akıllı cihaz üreticisi Huawei ile aralarındaki bağları koparma kararı aldı. Söylentiler doğrultusunda ARM, kendi bünyesinde çalışanlarına Huawei ile ilgili olan tüm aktif sözleşmeleri, ve bekleyen sözleşmeleri durdurma kararı aldıklarının bilgisini verdi. Bu duruk Huawei ve Kirin işlemciler için gerçekten son derece kötü bir durum. Bu konuda Huawei kendi işlemci sistemini geliştiyor mu düşüncesi de akıllarda soru işareti oluşturuyor. Fakat burada şöyle bir durum var ki, Huawei kendi işlemci serisini Kirğin adı altında gerçekleştiriyor fakat bu işlemciler ARM imzalı tasarımlar ve lisanslar doğrultusunda oluşturuluyor. Yani Kirin işlemcilerin geleceği kesinlikle Huawei'nin ARM ile olan ilişkilerine bağlı olarak değişkenlik gösterecek bir durumdur. ARM ile yaşanan sorunlar sebebiyle yeni nesil 7nm+ Kirin 985 işlemci sisteminin kullanılamayacağı düşünülüyor. Bu sebeple de Mate 30 serisinin gecikme ihtimali söz konusudur.
ARM İngiltere kökenli bir şirket olup yarı iletken ve çip üretimi ile ilgileniyor. Peki ARM İngiltere kökenli olmasına rağmen neden Amerika'nın kararını uyguluyor? Amerika'nın Çin merkezli olan şirketlere yönelik aldığı kararlar dolayısıyla Amerika merkezli şirketleri ilgilendiriyor. Fakat elde edilen bilgilere göre AMR'de Amerika'nın vermiş olduğu kararın etkileri ile karşı karşıya kalmaktan korkuyor. Bu sebeple de Huawei ile arasındaki ilişkiye son verme kararı alıyor. Yazılım alanında kendi ürünleri ile devam edebileceğini düşünen Huawei, işlemci tarafında ise yine kendi çalışmalarını hızlandırması gerekeceği düşünülüyor.


