Sosyal medya denildiğinde özellikle son yıllarda akla ilk gelen platformlardan birisi olan Instagram tam 13 yaşında! Uygulamanın ilk olarak indirilmeye başlanıldığı 2010 yılından bugüne kadar geçen süreçte kullanıcıların en çok ilgi gösterdiği sosyal medya platformlarından birisi olan Instagram, günden güne değişen yüzü ve eklediği yeni özellikler ve güncellemeler ile trendleri hem takip eden hem de belirleyen bir sosyal medya alanı olmuş durumdadır. 13 yıl içerisinde ülkelerin Instagram uygulamasını kullanma oranlarına bakıldığında ise Türkiye’nin, 153,6 milyon aktif hesapla uygulamayı en çok kullanan ikinci ülke haline geldiği görülmektedir.

Instagram 13 yaşında
Instagram 13 yaşında

İlk olarak 6 Ekim 2010’da kurulan ve hayatlarımıza dâhil olmasının üzerinden tam 13 yıl geçen Instagram uygulaması; bu süre boyunca hem kullanıcı sayısını hem de içeriklerini arttırarak sosyal medyaya yön veren mecralardan birisi haline geldi. Üstelik ülke olarak bakıldığında da Türkiye ülkeler sıralamasında en çok kullanan ikinci ülke olmuş durumda. Website Rating tarafından yayınlanan internet sitesi araştırma raporuna göre, Eylül ayı sonu itibarıyla Instagram uygulaması Türkiye’de 153,6 milyon hesapla ikinci sırada yer alırken listenin başında ise 263,3 milyon hesapla Hindistan bulunmaktadır.

Instagram uygulaması ise yolculuğa başladığı 6 Ekim 2010 yılından itibaren çok fazla yol alarak sosyal medya platformları arasında en çok kullanılanlardan birisi oldu. 12,8 milyardan fazla aylık aktif kullanıcıya sahip olan Instagram; günde 500 milyon kişi tarafından da ziyaret ediliyor. Bunların yanı sıra içerik üretimi ve paylaşımı alanlarında da ilk sıralarda yer alan Instagram uygulamasında bugüne kadar yaklaşık 50 milyar fotoğraf yüklendi ve paylaşıldı.

Instagram uygulamasını kullanan kişilere bakıldığında ise kullanıcıların yüzde 47,2’sinin kadınlardan, yüzde 52,8’inin ise erkeklerden oluştuğu görülmektedir. Hesap sahiplerinin yaş aralıklarına bakıldığında ise yüzde 70’inin 35 yaş altında olması özellikle genç kesimin uygulamaya gösterdiği yoğun ilgiyi kanıtlar niteliktedir. 25 yaş grubunda olan kullanıcılar günlük ortalama 32 dakikayla uygulamada en çok zaman geçiren grup olarak ön plana çıkmaktadır ve bu dikkat çekici bir veridir.

Uygulamanın aynı zamanda büyük bir marketing ve pazarlama alanı olarak kullanıldığı da düşünüldüğünde en çok etkileşim olan günler ve saatler çoğu hesap için çok önemlidir. Instagram uygulamasında en yüksek etkileşimin çarşamba günleri 17.00-19.00 saatlerinde alındığı da açıklanan veriler arasındadır.

En Çok Takipçi Ünlü Futbolcu Ronaldo’nun!

Instagram platformunda hesapların takipçi sayılarına bakıldığında ise dünyaca ünlü Portekizli futbolcu Christina Ronaldo’nun 607 milyon takipçi sayısı ile en çok takipçisi olan kişi olduğu görülmektedir.

Instagram uygulamasında en çok paylaşılan şehir olarak Londra açıklanırken; en popüler “hashtag”ler ise “#love, #instagood, #fashion, #photooftheday” olarak belirlenmiştir.

Türkiye’deki hesaplar arasında en yüksek takipçi sayısına sahip hesaplara bakıldığında ise yemek şefi Burak Özdemir’in 54 milyon 87 bin takipçi ile ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Siyasetçiler arasında ise 11 milyon 771 bin takipçi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada yer almaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir