Türkiye çip üretecek! Nihayet beklenen oldu ve Türkiye çip üretimine başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de çip üretilmeye başlayacağını duyurdu. 

Türkiye Çip Üretimine Başlıyor! İlk Çip 1 Yıl İçerisinde Üretilecek!
Türkiye Çip Üretimine Başlayacak! İlk Çip 1 Sene İçerisinde Üretilecek

Çip üretemeyen ülkeler elektronik ve otomotiv sektöründe ciddi krizler yaşıyor.Bu sebeple ülkeler, kendi çip üretim tesislerini kurmak amacıyla araştırma ve yatırım sürecine girdi. Tayvan çip üretiminde lider olan ülkedir.Türkiye’de de sevindirici gelişme yaşandı ve Türkiye artık yerli ve milli çip üretim tesisi kurmak için kolları sıvadı. TÜBİTAK ile Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Böylece Türkiye’nin yerli çip üretim tesisi için çalışmalara başlanacağı kesinleşti.

İlk Çip 1 Sene İçerisinde Üretilmiş Olacak!

İlk çip 12 ay içerisinde hazır olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çip Üretim Tesisi Yatırımı Açılış Töreni’nde yerli ve milli çip hakkında müjdeli haberi verdi.Bakan Varank 1 sene içerisinde Türkiye’de ilk defa 65 nanometre çiplerin üretileceğini dile getirdi. Varank Çip Üretim Tesisi ve yerli ve milli çipin ülke ekonomisine katkısına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Burası, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak. Türkiye’yi kritik teknolojilerin üreticisi yapacağız.

Sanayi ve Teknoloji Mustafa Varank, çip endüstrisinin küresel pazar büyüklüğünün 600 milyar dolara ulaştığını açıkladı.Ayrıca bu pazarın gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çeken Varank, günlük hayatımızda kullandığımız çoğu üründe çip kullanıldığını belirtti. Varank otomobillerde binden fazla çip kullanıldığını hatta giyilebilir çipler kullandığımızı da vurguladı.Bakan Varank sözlerine “2030 yılına kadar çip pazarı büyüklüğü 1,5 trilyon dolara yaklaşacak.” ifadelerini ekledi.

Türkiye Çip Üretimine Başlıyor! İlk Çip 1 Yıl İçerisinde Üretilecek!
Türkiye Çip Üretimine Başlayacak! İlk Çip 1 Sene İçerisinde Üretilecek

Çip Üretimi Ülkemiz için Büyük Bir Fırsat Olacak

Çip üretiminin milli güvenlik için çok önemli bir kriter olduğunu söyleyen bakan Varank, gelişmiş ülkelerin çip endüstrisine yönelik yol haritalarına değindi. Avrupa Komisyonu’nun geçen yıl Avrupa Çip Yasası’nı onayladığı bilgisini açıklayan bakan, komisyonun çip endüstrisinde küresel pazar payını artırmak için 47 milyar dolarlık kamu ve özel sektör yatırımını harekete geçirdiğini açıklamalarına ekledi. ABD,uzak doğuya bağımlılığı azaltmak ve çip endüstrisinde arz güvenliğini sağlamak ve amacıyla çip yasasını onayladı.

ABD, Avrupa Çip Yasası’nı onayladığı için 52 milyar dolar teşvik aldı.Bakan Varank katıldığı törende, Türkiye’nin de tam zamanında Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde doğru teknolojilere yatırım yapıldığının altını çizdi. Türkiye, savunma sanayi şirketlerinin ihtiyaç duyduğu stratejik çiplerin üretimini ve bu çiplerin tasarımını TÜBİTAK’ta gerçekleştirebiliyor.   Bakan Varank konuya dair şu ifadeleri kullandı:

Savunma sanayinin ihtiyacı olan bu fotodedektör çiplerinin kilogram başına değeri ihracat değeri 388 bin dolar. Burada büyük bir katma değer var. Ülkemiz için bir fırsat var.

Türkiye Çip Üretimine Başlıyor! İlk Çip 1 Yıl İçerisinde Üretilecek!
Türkiye Çip Üretimine Başlayacak! İlk Çip 1 Sene İçerisinde Üretilecek

Çip Üretimi için Kullanılacak Makineler Katar’dan Gelecek

Çip üretimi için gerekli olan makineler  Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından sağlanacak. Makinelerin değeri 30 milyar dolar civarındadır. TÜBİTAK BİLGEM, temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacak. Makine ekipmanların Gebze kampüsüne getirilecek. Böylece 1 sene  içerisinde Türkiye’de ilk defa 65 nm çip üretimine başlanacak. 

Kurulan bu tesis, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak.Ayrıca bu tesisin geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza katkı sağlayacak. Böylece cari açık azaltılacak  ve istihdama katkı sağlanacak. Şu anda Tayvan’da üretilen çipler 4nm civarındadır. Türkiye’de üretilecek olan çiplerin 65nm olması, Türkiye’nin çip teknolojisinde geride olduğunu düşünürse de Türkiye’nin bu konuda atılım yapması sevindirici bir gelişme olmuştur.  

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir