Resmi Gazete’de yayımlanan duruma göre 1 yıl boyunca kullanımı sağlanmayan telefonlara kapatılma kararı verildi. Kullanılmayıp bir kenarda ya da yedek olarak tutulmaya devam edilen telefonların alınan bu karar ile birlikte telefonların kapatılması süresinde değişiklik yapıldı.Resmi Gazete’de yayımlanması ile beraber kullanılmayan telefon hatları artık 1 yıl içerisinde otomatik olarak kapatılacak. Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

IMEI kaydı gerekli

Resmi Gazete’de son yayımlanan düzenlemeyle Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinde önemli bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, “kesintisiz yedi yıl” olarak belirtilen süre, artık “son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” olarak değiştirildi. Bu yeni düzenlemeyle, telefonların aktif kullanılmadığı durumda daha hızlı bir şekilde kaydın silinmesi ve iletişimin kesilmesi sağlanacak.Yani, yedekte bekletilen telefon hatları artık son sinyal alındıktan itibaren bir yıl içinde iletişimi kesilecek ve kullanıcılar, iletişimi yeniden açtırmak için IMEI kaydını yapmak zorunda kalacaklar.

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak resmi gazetede yayımlandı.

Karar 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bir yıl boyunca sinyal verisi alınamayan cep telefonları kara listeye eklenecek. Bu listenin hepsi IMEI kayıtlarından silme işlemi gerçekleştirilecek. Bir telefonun kara listeye alınması durumunda, telefonun son kullanıcıya ait abone numarası ile yapılan kontrol sonucunda olumlu bir sonuç alınması halinde, telefonun IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilecek ve kullanıma açılacaktır.

IMEI kayıt ücreti oldukça yüksek bir rakamla karşımıza çıkıyor

Bu kararla beraber sinyal alınmayan telefonların kapatılmasıyla, kapatılan telefonların tekrar kullanıma geri dönmesi için tek başvuru kanalı e-Devlet olacak. 2023 yılının Ekim ayından itibariyle IMEI kayıt ücreti 20.000 TL olacak.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir