Son dönemlerde Türkiye’de geniş yer bulan Buy Now Pay Later ya da diğer adıyla Şimdi Al Sonra Öde sistemi nedir? İşte yeni ödeme sistemiyle ilgili detaylar.

Küresel pazarda BNPL olarak adlandırılan Buy Now Pay Later, kısa süre içerisinde online ödemelerde popülerlik kazandı.

BNPL Nedir?

Buy Now Pay Later, kullanıcıların anlaşmalı yerlerden ürün ya da hizmeti satın almasını ve ödemesini sonra yapmasını sağlayan sistemdir. Sanıldığı gibi taksitli ödeme ya da kredili bir sistem olmayan BNPL’de vade farkı uygulanmaması en önemli farklardan birisidir. E-ticaret sistemlerinin yeni ödeme araçlarından birisi olan BNPL’de, farklı ödeme yöntemleri aracılığı ile işlemler yapılabilmektedir. Bu nedenle ürün, hizmet alınacak sistemin yanı sıra BNPL’nin kullanılacağı ara platformlara da üyelik gerekebilmektedir. Ödeme için kullanıcılara oldukça fazla ve farklı seçeneğin sunulduğu ödeme sisteminde, kart tanımlamaları yapılarak sonradan taksitli ödeme imkanına da sahip olunabiliyor. Bazen ise sadece taksit sayısının seçilerek, kartın sonradan tanımlanması mümkün olabiliyor.

Easycep 100 milyon dolar değerleme yatırımı aldı

BNPL hizmeti sunan şirketlerde ortak olarak kullanıcıya güven üzerine bir sistem bulunuyor. Bu nedenle hizmetten yararlanmak isteyenlerin kredi notu gibi durumlarına bakılabiliyor. Bu kapsamda ise herkesin bu hizmetlerden faydalanamayacağını söylemek gerekiyor. Ancak BNPL hizmeti sunan platformların büyük bir bölümü, ödemelerde yaşanacak olumsuzluklarda kredi notuna olumsuz bir etkinin olmayacağını belirtiyor. Bu nedenle kullanımında kredi notu önemli olsa da BNPL sistemiyle kredi notunu yükseltmek ya da düşürmek pek mümkün değil.

İşte Buy Now Pay Later desteği sunan platformlar

Dünya genelinde farklı platformlarda bu ödeme sistemini görmek mümkün. İşte küresel pazarlarda öne çıkan platformlar.

1. Klarna

6

2005 yılı itibariyle hizmet vermeye başlayan Klarna, Buy Now Pay Later sisteminin öncülerinden birisi. Kuruluşun odak noktalarından birisi BNPL. E-ticaret işlemlerinde desteklenen bu sistem için Klarna üzerinden üyelik alınması yeterli. Farklı e-ticaret sistemlerinde desteklenen Klarna’da 30 gün sonra öde ya da 3 taksitte öde gibi seçenekler sunuyor. Klarna’dan yararlanmak isteyenlerin resmi site üzerinden arama yaparak ürün ve hizmetlere ulaşması ya da farklı platformlarda desteklenen Klarna ile ödeme seçeneğini kullanması yeterli. Yapılan son derlemelere göre platformda 11 milyon aktif kullanıcı bulunuyor. Üstelik Klarna’yı kullananlar için hayalet kart gibi pek çok farklı güvenlik seçeneği de sunuluyor. Son yıllarda etkinliğini daha da arttıran şirket, fiziksel mağazalarda dahi (belirli yerlerle sınırlı olmak kaydıyla) BNPL’yi destekliyor.

2. Afterpay

buy now pay later nedir

2015 yılında kurulan ve şu anda Tencent gibi sektör devlerinin ortak olduğu Afterpay, küresel pazarda tercih edilebilecek bir diğer BNPL platformu. 10 milyonu aşkın kullanıcısıyla güvenli hizmet sunan Afterpay, basit ara yüzü ve sistemiyle çok daha pratik. Afterpay destekleyen e-ticaret sistemlerinde kullanılabilen sistemde, 4 taksit, Peşin + 3 taksit gibi farklı seçenekler bulunuyor. Afterpay Türkiye’de Starbucks gibi yerlerde destekleniyor. Uygulamadan oluşturulacak barkodun, kasada okutulmasıyla geçerli olan Afterpay, pratik ödeme yöntemi olarak kullanılabilir durumda. Google Pay entegrasyonu gibi farklı özellikleri bulunan sistem, temassız ödemede de etkin.

3. Zip Co

buy now pay later nedir 1

Avustralya’da kurulan bir diğer şirket olan Zip Co, 2013 yılından beri sektörde hizmet veriyor. Kullanıcı sayısıyla rakiplerine göre geride kalan platform, şu anda 2 milyonu aşkın kişiye hizmet veriyor.

Aylık ödemeleri tek ekstre ile taksitlendirmesi, Zip Co’nun öne çıkan en büyük farkı. 1000 dolar altı işlemlerde 3 taksit, 1000 dolar üstü işlemlerde ise 48 taksite kadar ödeme imkanı sağlayan platform, Türkiye’de yaygın değil. Online ve fiziki mağazalarda desteklenen Zip Co,  üyelik ve destek konusunda hızlı.

4. Affirm

buy now pay later nedir 2

2012’de kurulan ve aldığı yatırımlarla adında sıkça söz ettiren Affirm, şu anda 6 milyona yakın kullanıcıya sahip. Uzun vadeli, faizli ödeme imkanı sunan Affirm, 48 aya kadar taksit seçeneği ile fark yaratıyor. E-ticaret, fiziki mağaza ya da Affirm uygulaması üzerinden alışveriş yapabilecek olan Affirm’de ABD odaklı hizmet sunuyor. Faizli çalışması nedeniyle faiz ödemek isteyenler tarafından tercih edilen Affirm, ABD’deki kullanıcılara hizmet veriyor.

5. Splitit

buy now pay later nedir 3

ABD menşeli Splitit, bugüne kadar 114 milyon dolar ödeme alarak dikkat çekti. Listedeki diğer platformlara göre Splitit üyelik gerektirmeyen yapısıyla dikkat çekiyor. Kartlar üzerinden işlemin yapıldığı Splitit’de kart tanımlamalarının sorunsuz şekilde yapılması yeterli. Banka hesap kartıyla yapılacak ödemelerde, alışveriş tutarının hesapta tutulması zorunlu. Bloke konulan bu tutar, her ay taksitli olarak otomatik çekiliyor. Banka kartıyla taksitli alışveriş yapmak isteyenlere seçenek sunan Splitit, taksit takibini ya da ödeme işlemlerini ortadan kaldırıyor.

6. Tabby

buy now pay later nedir 4

2019 yılında kurulan ve sektörün yeni oyuncularından birisi olan Tabby, Dubai’de kuruldu. Arap yarımadasında hizmet veren platform, 14 gün sonra öde ya da 4 taksitle ödeme gibi seçeneklere sahip. Üyelik girişi ve kart tanımlaması da yine zorunlu.

7. Visa

buy now pay later nedir 5

BNPL’de faaliyet gösteren sektör devi Visa ise Visa Installment ile bunu sağlıyor. Visa taksit konusunda esnek olduğu gibi banka ve işletmelerin kendi çözümleriyle de seçeneklerini arttırıyor.

8. American Express

buy now pay later nedir 6

Visa gibi bir diğer sektör devi American Express de Buy Now Pay Later girişimlerinde yer alıyor. Pay It Plan It adı verilen platformuyla 2018 yılı itibariyle hizmet vermeye başlayan American Express, 100 dolar altındaki işlemleri Pay It ile ödeme, 100 dolar üstünde ise Plan It ile planlama seçeneği sunuyor. Pay It ödemelerinde 5 işleme kadar 48 saatlik ödeme ertelemesi yapılabiliyor. Plan It ise 10 adete kadar 100 dolar üstü işlemleri 6 ile 18 taksitler ile ödeme imkanı sunuyor.

9. Paypal

buy now pay later nedir 7

Türkiye’de desteklenmeyen Paypal, BNPL desteği sunuyor. Paypal Credit olarak adlandırılan platformuyla hizmet veren Paypal; ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’da kullanılıyor.  4 taksit seçeneği sunan Paypal, vade farksız taksit yapıyor.

10. Amazon

buy now pay later nedir 8

Listenin son sırasında ise Amazon var. Pay Later özelliği ile hizmet veren Amazon, 1 aylık faizsiz erteleme ya da 12 aylık faizli taksit seçeneği sunuyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir