Bugün hemen hemen herkesin her gün kullandığı bir cihaz olan bilgisayarı kimin icat ettiğini biliyor musunuz? Cevabı bu yazıda!

Testler başladı: Google Play Games bilgisayarlara geliyor!

Günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz var. Bilgisayarlar şüphesiz bunlardan biridir. Çoğu modern insanın kendi bilgisayarları vardır. Belki iki. Dünyayı değiştiren en büyük icatlardan biri olan bilgisayarı kimin icat ettiğini biliyor musunuz? Bu yazıda size bilgisayarlar ve mucitleri hakkında biraz bilgi vereceğiz.

Bilgisayar dediğimiz cihazın köklerinin bilgisayara geri gittiğini söyleyebiliriz. Bazılarına göre bilgisayar tezgahtan çıktı. Modern bilgisayar, Charles Babbage’ın mucidi olarak yaygın olarak gösterilmektedir. Charles Babbage, programlanabilir bir bilgisayar fikrine sahip olan ilk kişi oldu. Charles Babbage, hesap makineleri gibi birçok cihazın mucidi ve mucidiydi. Farklılaştırma makinesi, 1830’larda geliştirilen hesap makinesi, günümüz modern bilgisayarının atası ve öncüsüdür.

Charles Babbage hayatının çoğunu hesap makinelerinin imalatına adadı. Öyle ki, tüm bu cihazları tam olarak keşfedecek zamanı yoktu ve planları ölümünden yaklaşık yarım yüzyıl sonra meyvelerini verdi.

Dizüstü bilgisayarı kim icat etti?

1984 yılına kadar masaüstü dediğimiz bilgisayar her yıl sürekli iyileştirme ile üretilirdi. İlk olarak bilgisayarlar tonlarca ağırlığındaydı, çok yer kapladı. Önce bir masaya sığacak kadar küçüldü, sonra bir kucağına sığacak kadar küçüldü. Sony ve Compaq, 1984 yılında ilk dizüstü bilgisayarı piyasaya süren şirketler olarak tarihe geçti. Günümüz modern dizüstü bilgisayarlarından çok farklı olan bu bilgisayarlar, birçok bileşenin eklenmesi, iyileştirilmesi ve ergonomisi ile tasarlanmıştır.

Bilgisayar Türkiye’de ne zaman yaygınlaştı?

Türkiye’ye ilk masaüstü bilgisayarın ne zaman geldiğini merak ediyor musunuz? İlk bilgisayar 1960 yılında Türkiye’ye geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gelen ilk bilgisayar, IBM-650 Bilgi İşlem Makinesi adı verilen bir cihazdı. Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki bu bilgisayarın amacı, otoyol inşaatı için gerekli hesaplamaları hızlı bir şekilde yapmaktı.

Türkiye’ye gelen ikinci ve üçüncü bilgisayarlar akademik amaçla kullanıldı. İkinci bilgisayar İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geldi. Ve üçüncü bilgisayar Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne geldi. İTÜ’ye gelen IBM 1620 modeli, üniversitelerde uzun yıllardır akademik amaçlarla kullanılıyor.

Bilgisayarların evlerimize girmesi 2000 yılına kadar sürdü. 2000’li yılların başında birçok kişi kişisel bilgisayarlara sahip olabilir. İnternetin dünya çapında yaygınlaşması ile birlikte artık internet bağlantısı ile evimizde bilgisayarı kullanabiliriz. Böylece bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte internetin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrendik.

Çok geç olmadan bilgisayarların ve internetin ülkemize getirilmesi iyi bir karardı. Çağımızın en önemli nimetlerinden biri olan ve hatta vücudumuzun neredeyse bir parçası olan bilgisayarı, hatta çok fazla tanımamızın ülkemiz için çok olumlu bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir