Yavaş Harici Disk Nasıl Onarılır? - Haberler - indir.com

Yavaş Harici Disk Nasıl Onarılır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-04-23 11:15:58
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

Şayet Harici diskiniz her zamankinden daha yavaş çalışıyor ise bunun basit bir nedeni olabilir: Diskiniz belki eski ya da belki birleştirilmeye ihtiyacı var. Söz konusu olan şayet diski sadece ara sıra kullanıyorsanız, sorun başka bir neden olabilir. Kablo, virüs bulaşması, bir Windows 10 ayarı tarzı sorunlar olabilir. Bugün haberimizde ise bu sorunlarla detaylı bir şekilde baş etmeyi öğreneceğiz.

1. İlk izleyeceğiniz yol diskleri birleştirmek olacak

 Windows 10 işletim sistemindeki Sürücüleri Birleşir veya İyileştir aracını Başlat menüsüne gelerek "birleştir" yazıp bulun ve çalıştırın. Sorunlu sürücüyü seçin ve seçtikten sonra İncele'ye tıklayın. İşlem tamamlandıktan sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor, "Geçerli durum" sekmesinin altında göreceksiniz. Gerekli bir işlem varsa, En İyi Duruma Getir sekmesine basın ve işlemin tamamlanması için bekleyin.

2. Bir diğer adım Check Disk ile taratmak olacak

Şayet Birleştirme işlemi performans sorununu gidermenize yerdımcı olmadıysa, Check Disk aracını kullanmayı deneyin. Bunun için yapmanız gerekn ilk işlem Dosya Gezgini'nde sürücü harfine sağ tıklayın ve Özellikler > Araçlar sekmelerini seçerek ilerleyin. Burada "Hata denetimi" sekmesi altında Denetle düğmesine tılayın ve ekrandaki yönergeleri izleyin.

3.Fiziksel anlamda bir hata olabilir

Bu noktaya kadar geldiyseniz ve hala hata devam ediyorsa diskinizin hasar görmüş olma ihtimali var. Check Disk'ten hata aldıysanız ve diskiniz döndüğü esnasında içinden takırtılar geliyorsa, diskinizin içinde dolaşırken bilgisayarınızda takılmalar oluyorsa veya kilitleniyorsa, LED ışığı alışılmadık bir biçimde yanıyorsa, diskiniz ciddi anlamda hasar görmüş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk işlem verilerinizi hemen yedekleyip diski değiştirmeniz gerekiyor. Belki de bundan sonra daha sağlam bir diski tercih etmelisiniz.

4. Hata hala devam ediyorsa kabloları kontrol edin

Şayet yıpranan kablolara sahipseniz diskle ilgili sorunlar ya kapınızdadır ya da kapınızı çalmıştır sizin haberiniz yoktur. Öncelikle USB kablosunu ve güç kablosunu inceleyin. Eğer lastik koruma üzerinde çatlaklar varsa, bu demek oluyor ki kablonun içinde hasar olabilir. Bağlantı noktaları kırık ya da hasarlı kabloları anında çöpe atmalısınız. Şayet sorun güç kablosundaysa, diskinizin hayatını ciddi bir şekilde riske atıyorsunuz demektir. Kabloların fiyatları oldukça ucuz olduğu için yeni bir kablo almak sizin için zor bir iş olmayacaktır.

5. Virüs taraması yapın

Siz hiç farkında bile olmadan daha önceden kötü niyetli bir komut dosyası, sabit diskinize erişip onu yavaşlatıyor olabilir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey sürücü taraması yapmak. Bunun için ise Sürücüyü taramak için Dosya Gezgini'nde sürücüye sağ tıklayın. Burada antivirüsünüzün ya da zararlı tarama aracının tarama seçeneğini göreceksiniz. Şayet göremezseniz, aracı açıp taranacak diski seçmeniz gerekiyor.

6. En son adım olarak Windows 10'nun dizin oluşturma işlemine son verin

Tüm yolları denediniz ve hala sorun devam ediyorsa son çare olarak Windows 10'un bu işlevini kapatmak olacaktır. Size müjde vereyim yavaş bir harici diski hayata döndürebilir. Bunun için yapmanız gereken işlem Windows + R tuşlarını kullanın ve services.msc yazarak Enter tuşuna basın. Daha sonra ise Windows Search'e sağ tıklayın, Özellikler'i seçin ve Durdur'a tıklayın. İşlem tamamlandıktan sonra karşınıza Başlangıç türü açılır ve listesinden Devre Dışı sekmesine tıklayın. Harici diski söküp tekrar bağlamanız gerekiyor. Dosya Gezgini'ni açtığınızda sizde göreceksiniz ki dahili bir disk gibi hızlı yüklenecektir.





PAYLAŞ