WPS Nedir? - Haberler - indir.com

WPS Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 8 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-11-02 09:40:00
Editör : Volkan Deniz İkiz
Kategori : Donanım

Bir kablosuz modemi kendi başınıza yapılandırdıysanız, yapılandırma menülerinde WPS terimiyle karşılaşabilirsiniz veya modeminizin arkasındaki tüm ethernet bağlantı noktalarının yanında WPS işaretli bir düğme görebilirsiniz. WPS'nin ne olduğunu biliyor musunuz? WPS?nin anlamı nedir ve nasıl çalışır? WPS için hangi cihazlar ve işletim sistemleri destekleniyor? Bu yazımızda, bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz:

WPS'nin (Wi-Fi Protected Setup) anlamı nedir?

WPS, Wi-Fi Protected Setup yani Wi-Fi Korumalı Kurulum anlamına gelir. Bir modem ve kablosuz aygıtlar arasında daha hızlı ve kolay bağlantı kurmaya çalışan bir kablosuz ağ güvenlik standardıdır. WPS, yalnızca WPA Personal veya WPA2 Kişisel güvenlik protokolleriyle şifrelenmiş bir şifre kullanan kablosuz ağlarda çalışır. WPS, temel bir takım araç ve becerilere sahip herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından kolaylıkla kırılabilen, onaylanmayan WEP güvenliğini kullanan kablosuz ağlarda çalışmaz.

Standart bir kurulumda, ağ adını (SSID olarak da bilinir) ve şifresini (WPA-PSK anahtarı da denir) bilmediğiniz sürece kablosuz bir aygıta kablosuz bir ağa bağlanamazsınız. Akıllı telefonunuz gibi bir cihazı kablosuz ağınıza bağlamak istediğinizi varsayalım. Cihazınızda, öncelikle bağlanmak istediğiniz ağı seçmeniz ve ardından güvenlik şifresini girmeniz gerekir. Her iki adımı da gerçekleştirmeden WiFi ağına bağlanamazsınız.

WPS Nedir?

WPS ile ne yapabilir?

WPS bazen ağa bağlantı işlemini kolaylaştırabilir. Peki WPS bağlantıları nasıl gerçekleştiriliyor?

  1. İlk önce, yeni cihazların keşfedilmesini açmak için yönlendiricinizdeki WPS düğmesine basın. Ardından cihazınıza gidin ve bağlanmak istediğiniz şebekeyi seçin. Cihaz, ağ şifresini girmeden kablosuz ağa otomatik olarak bağlanır.
  2. Hızlı bağlantı kurmak için kullanabileceğiniz kendi WPS düğmesi bulunan kablosuz yazıcılar veya aralık genişleticiler gibi aygıtlarınız olabilir. Yönlendiricideki WPS düğmesine basarak ve ardından bu aygıtlarda kablosuz ağınıza bağlayın. Bu işlem sırasında herhangi bir şifre girmek zorunda değilsiniz. WPS otomatik olarak ağ şifresini gönderir ve bu cihazlar gelecekte kullanmak üzere hatırlarlar. Gelecekte WPS düğmesini tekrar kullanmanıza gerek kalmadan aynı ağa bağlanabilirsiniz.
  3. Üçüncü bir yöntem, sekiz basamaklı bir PIN kullanımını içerir. WPS özellikli tüm yönlendiriciler otomatik olarak oluşturulmuş bir PIN koduna sahiptir ve bu PIN kodu kullanıcılar tarafından değiştirilemezler. Bu PIN'i yönlendiricinizdeki WPS yapılandırma sayfasında bulabilirsiniz. WPS düğmesi olmayan ancak WPS desteği olan bazı cihazlar bu PIN'i isteyecektir. PIN'i girerseniz, cihazı doğrular ve kablosuz ağa bağlanırlar.
  4. Dördüncü ve son yöntem sekiz basamaklı bir PIN kullanmayı da içerir. WPS düğmesi olmayan, ancak WPS desteğine sahip bazı aygıtlar bir istemci PIN'i oluşturacaktır. Daha sonra bu PIN'i yönlendiricinizin kablosuz yapılandırma panellerine girebilir ve yönlendirici bu aygıtı ağa eklemek için kullanabilirsiniz.

İlk iki yöntem hızlı olsa da, son iki yöntem cihazları kablosuz ağınıza bağlama süresiyle ilgili herhangi bir avantaj sağlamıyor. Bu sekiz haneli PIN kodunu yazmanız ve kablosuz ağ parolanızı yazmanızın da aynı derecede yavaş olması gerekir. Kablosuz bir ağa dördüncü bağlanma yöntemi, yönlendiricinin kablosuz yapılandırma bölümüne erişmeniz ve istemci aygıt tarafından sağlanan PIN kodunu yazmanız gerektiğinden daha da yavaştır. Bir WPS PIN'in nasıl göründüğünü öğrenmek istiyorsanız, burada bir tane TP-Link Archer C1200 yönlendiriciyi görebilirsiniz.

 WPS Nedir?

Yönlendiricinizde işler farklı görünse de, aygıtları bir WPS PIN ile bağlama süreci aynı şekilde çalışır.

Modemimdeki WPS butonu nerede?

Kablosuz bağlantıları WPS ile yöneten kablosuz modemler olduğundan, bu ağ güvenlik standartlarını destekleyen en popüler cihaz türüdür. Hemen hemen tüm modern yönlendiricilerin WPS desteği bulunuyor. Birçok yönlendirici üzerinde, WPS varsayılan olarak etkindir. El ile WPS'i etkinleştirme, yönlendiricinin bellenimi ve yönetim kullanıcı arabirimi aracılığıyla ya da bir WPS düğmesi kullanılarak gerçekleştirilir.

Çoğu modemin üzerinde, WPS düğmesi modemin arkasında, Ethernet bağlantı noktalarının yanında bulunur. Bir kez basmanız ile birlikte WPS etkinleşir çalışır. Daha sonra kablosuz aygıtlarınızı WPS vasıtasıyla bağlayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde bu düğmenin bir ASUS yönlendiricide nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

WPS Nedir?

Diğer modemlerde, WPS düğmesi diğer özelliklerle aynıdır. Örneğin, aşağıdaki TP-Link yönlendirici üzerinde hem WPS hem de WiFi açıp kapatmak için bir düğme var. Bu düğmeye kısa bir süre basın WiFi'yi açar veya kapatır. Aynı düğmeye üç saniye boyunca basın, WPS etkinleştirilir veya devre dışı bırakılır.

WPS Nedir?

Linksys tarafından yapılan kablosuz yönlendiriciler gibi diğer kablosuz yönlendiricilerin arkasında WPS düğmesi var, ancak bunun belli olması için hiçbir yazı yok. Bunun yerine, aşağıda vurgulanan WPS simgesini kullanıyorlar.

WPS Nedir?

Diğer yönlendiricilerde önünde veya herhangi bir tarafında WPS düğmesi bulunur. Yönelticinin kılavuzuna başvurmanız ve WPS düğmesinin nereye yerleştirildiğini ve nasıl göründüğünü görmeniz gerekir.

Hangi Cihazlar WPS ile Çalışır?

WPS desteğini birçok ağ donanımı üzerinde bulabilirsiniz. Örneğin, modern kablosuz yazıcılarda hızlı bağlantılar kurmak için bir WPS düğmesi olabilir. Genişlik arttırıcılar veya tekrarlayıcılar, WPS aracılığıyla kablosuz ağınıza bağlanabilir. İşletim sisteminin yardımıyla, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve her türlü 2'si bir arada cihazlar WPS'i desteklemektedir.

Hangi işletim sistemleri WPS'yi destekliyor?

WPS desteği, yerel destek sağlayan işletim sistemleri söz konusu olduğunda o kadar yüksek değildir. Neyse ki, piyasadaki en önemli işletim sistemleri (Windows ve Android) WPS ile çalışır:

  • Windows, Windows Vista'da ilk kez uygulandığında 2007'den bu yana WPS için destek sağladı. Windows 10, Windows 7 ve Windows 8.1, WPS desteğine sahip.
  • Android, 4.0 Ice Cream Sandwich sürümü piyasaya çıktığında 2011'in sonunda WPS için yerel destek sağlamaya başladı. Android'in 4.0 ve üstü tüm sürümler WPS desteğine sahiptir.

WPS güvensizdir ve kırmak kolaydır.

WPS standardı, yönlendiricinizde bir PIN kullanımını zorunlu kılar. PIN'i hiç kullanmasanız bile, kablosuz yönlendirici onu oluşturur. Güvenlik araştırmacısı Stefan Viehböck tarafından ortaya konan WPS PIN, hacker saldırılarına karşı oldukça savunmasızdır.

Stefan Viehböck'in öğrendiği şey, sekiz haneli PIN'in, yönlendiricilerin her biri dört basamaklı iki blok halinde depolanmasıdır. Yöneltici ilk dört basamağı son dört basamaktan ayrı olarak kontrol eder. Bir hacker dört basamaklı ilk bloğu brute force yöntemi ile bulabilir ve ikinci bloğa geçebilir. Doğru aletlere sahip akıllı bir bilgisayar korsanı, WPS pini 4 ila 10 saat gibi kısa bir sürede brute force yöntemi ile bulabilir. Çoğu bilgisayar korsanı bunu yaklaşık bir gün içinde çözebiliyor. Bu PIN zorla çalıştırıldıktan sonra, karmaşık ve uygun şifreleme ile korunmuş olsa bile, kablosuz ağınıza bağlanabilir ve güvenlik anahtarınızı bulabilir, böylece ağınıza tam erişim sağlanabilir.

WPS'yi kim ne zaman icat etti?

WPS, Wi-Fi Alliance tarafından tasarlandı ve kablosuz kablosuz ağ şifrelerini ve güvenlik ayarlarını bilmemek isteyen ev kullanıcılarının yeni kablosuz aygıtları ağlarına hızlı bir şekilde bağlamasını sağlamak amacıyla 2006'da piyasaya sundu.

Wi-Fi Alliance, Wi-Fi teknolojisini tanıtan ve Wi-Fi ürünlerini onaylayan küresel bir kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 600'den fazla üyeye sahiptir ve Microsoft, Apple, Samsung, Intel, Broadcom ve birçok ünlü şirketi içermektedir. Ağ donanımlarının ilgili tüm sağlayıcıları da bu organizasyonun bir parçasıdır.

Diğer şeylerin yanı sıra, bu kuruluşun Wi-Fi ticari markası da vardır. Üzerinde Wi-Fi logolu bir cihaz gördüğünüzde, Wi-Fi Alliance tarafından onaylandığı anlamına gelir.

WPS Nedir?

Sonuç Olarak

Bu yazımızda okuduğunuz gibi, WPS oldukça sorunlu bir kablosuz ağ güvenlik standardıdır. Hayatınızı kolaylaştırabilirken saldırılardan da savunmasızdır ve bazı cihazlarla kullanmak zor olabilir.

Siz wi-fi ağınıza bağlanırken WPS teknolojisini kullanıyor musunuz? Güvenlik açığı nedeniyle WPS?yi kapatmayı seçtiniz mi?





PAYLAŞ