Wikipedia'a ücretli üyelik geliyor - Haberler - indir.com

Wikipedia'a ücretli üyelik geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-18 19:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Vikipedi şirketinin arkasındaki isim olan Wikimedia Vakfı, şu ana kadar içeriklerini ücretsiz bir şekilde kullanarak kullanıcılara hizmet veren Google, Amazon ve Apple gibi şirketlerden Vikipedi içeriklerini kullanmak için bir ücret almaya hazırlandığı ortaya çıktı. İnternetin özgür ansiklopedisi olarak ifade edilen Vikipedi, herhangi bir olay, kişi veya kurum ile ilgili bilgi içerebiliyor. Vilikedi’nin güvenilir bir bilgi kaynağı olduğunu düşünen Amazon, Google ve Apple gibi markalar, sunmuş oldukları arama motorlarında veya sesli asistanlarında aratılan bir kelime veya kelime öbeği için ilk olarak Vikipedi arşivini arıyorlar.

Google’da herhangi bir şey ile ilgili arama yaptığınız zaman Google, bu “şey” ile alakalı internet sitelerinin haricinde arama sonuçlarına Vikipedi’den bir bilgi kartı da ekliyor. Bu durumda ise kullanıcılar, çoğu zaman Google’da bir “şey” arattıkları zaman arama motorunda bulamadıkları içerikler de olabiliyor.

Elon Musk'daan Wikipedia hakkında beklenmeyen çağrıElon Musk'daan Wikipedia hakkında beklenmeyen çağrı

Vikipedi’ye ücretli üyelik geliyor

Vikipedi böyle büyük bir kaynak olmasına karşılık teknoloji devlerine maliyeti ise 0 dolar oluyor. Bu durumun yakında değişebileceği ortaya çıktı. Wired tarafından yayınlanan bilgilere göre Vikipedi’nin arkasındaki Wikimedia Vakfı, Wikimedia Enterprise adında yeni bir alt şirket kuruyor. Bu şirket ise Vikipedi için teknoloji devlerine ücretli bir içerik sunacak. Wikimedia Enterprise, Vikipedi içeriklerini her gün ücretsiz bir şekilde milyonlarca kullanıcıya sunan Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi şirketlere ücret ödemeleri gereken ticari bir ürün satmayacak. Bireysel kullanıcılar için bir şey değişmeyecekken, internetin özgür ansiklopedisi ücretsiz olmaya devam edecek. Değişiklik ise Vikipedi içeriklerini daha iyi bir deneyim haline getiren teknoloji devleri için olacak.

Bakalım dev platform Wikipedia için gelecek olan bu yenilik, kullanıcıların yanı sıra şirketler için ne gibi farklara ve yeniliklere sahip olacak göreceğiz.


Wikipedia için BTK'ya tazminat davası açıldıWikipedia için BTK'ya tazminat davası açıldı
2020 yılının Wikipedia enleri açıklandı2020 yılının Wikipedia enleri açıklandı

PAYLAŞ