Ücretli Müzik Uygulamalarının Fiyatı Değişiyor Mu? - Haberler - indir.com

Ücretli Müzik Uygulamalarının Fiyatı Değişiyor Mu?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-16 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : İnceleme

Dünyanın en popüler müzik indirme ve dinleme uygulamaları olarak karşımıza çıkan Spotify, Pandora, Google ve Amazon gibi firmalar yaklaşık %44 oranına yakın telif hakkı artışına karşı büyük bir mücadele içerisinde yer alıyor. Telif Hakkı Kurulu, geçtiğimiz yıllarda eş yıllık bir süre zarfı için telif ücretlerini %43,8 oranında artıracak olan zammı onayladığını duyurdu. Telif Hakkı Kurulu tarafından verilen bu karar henüz resmi olarak yayınlanmadı. Fakat elde edilen bilgilere baktığımız taktirde temyiz hakkı için 30 günlük bir süre penceresi açtığını dile getirdi. Duruma baktığımız taktirde büyük firmalar bu duruma sessiz kalmayacak izlenimini verdi. Spotify, Pandora, Google ve Amazon gibi dört büyük şirket durum hakkında haklarını savunmak için mahkemeye başvurdu. Elde edilen verilere baktığımız taktirde Apple Music, herhangi bir itiraz yoluna gitmeyeceğini söyledi. Yaklaşan zaman diliminde müzik şirketlerinin durumunun ne olacağı hakkında henüz kesin bir bilgi söz konusu değil. 

Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği’nin başkanı ve CEO’su David Israelite, daha önce dijital müzik şirketlerinin telif hakkı konusunda yaptığı artış planlarına itiraz ettikleri taktirde şarkı yazarları topluluğunda savaş ilan edeceklerini dile getirmişti. Israelite, dijital firmaların gerçekten temyiz hakkını değerlendirmesi halinde yaptığı başvuruyu öğrendikten sonra bir takım açıklamalarda bulundur. Böyle bir durum ile karşı karşıya gelindiği taktirde iki taraf içinde ciddi miktarda tartışmalara yol alacağını dile getirdiler. Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği’nin başkanı ve CEO’su David Israelite, Amazon müzik dinleme uygulamasının şarkı yazarlarının ödemelerinde üçte bir oranında kesme yoluna gitmek için onlara dava açacaklarını ve aynı zamanda büyük teknoloji güçlerinin işlerini yapmalarına yardım eden şarkıcılara da saygı duymayacaklarını ya da değer vermeyeceklerini söyledi. 

Akıllı cihaz kullanıcıları tarafından kullanılan müzik uygulamalarının kullanıcılarına baktığımız taktirde bunun kullanım fiyatlarına yansıyacak olması son derece can sıkıcı bir durum olsa da müzisyen ve şarkı sözü yazarları açısından inceleme yaptığımız taktirde verilen bu kararların pek de yanlış olmadığı kanısına varıldı. Hangi şarkıcılara ne kadar ödeme yapıldığı hakkında bilgi edinmek isterseniz Statista tarafından yapılan ve 2018’de hazırlanan grafiğin verilerini inceleyebilirsiniz. Araştırmalara baktığımızda hangi müzik servisinin sanatçılar yüzde kaçlık bir ödeme yaptığını detaylı bir şekilde görebiliriz. Verilere baktığımızda en düşük kazancın YouTube olduğunu görüyoruz. YouTbe'nin ardından sırasıyla Pandora, Spotify, Google, Deezer, Amazon ve Apple Music geliyor.

Her birinin farklı akış hizmetlerine sahip olması halinde dört farklı büyük teknoloji firmasının şarkı sözü yazarlarına büyük miktarda maaş zammı yapması durumunda Telif Hakkı Kurulu'nun verdiği karara itirazda bulunacaklarını dile getirdiler. Eğer  bu zamlar gerçekleşirse müzik dinleme servislerinin fiyatlarında ciddi miktarda artış olacağı ön görülüyor.  Davanın nasıl ilerleyeceği, sonucun nasıl olacağı, kimin kazanç elde edeceği hakkında henüz net bir bilgi söz konusu değildir. Elde edilen bilgilere göre şarkı sözü yazarlarının çok da haksız olmadığını görüyoruz. 





PAYLAŞ